Jeka za V-magazin
jedan svinjski kare od oko 1,5 kg
sok jednog limuna
1 dl bijeloga vina
jedna grančica svježe kadulje
za pijane jabuke:
1 resku jabuku po osobi (npr. granny smith)
1 dl Calvadosa
2 žlice muscovado šećera
sok jednoga limuna
za krumpir poljupce:
600g bijeloga krumpira
2 bjelanjka
4 žlice slatkog vrhnja
80g maslaca
sol
papar
ulje
Kare očistite od viška masnoće i žilica pa natrljajte mješavinom limunova soka, soli i ulja i grančicom svježe kadulje. Zamotajte u prozirnu foliju i odložite na hladno na najmanje 2 sata. Meso obrišite, malo dosolite i prepecite na malo ulja da dobije finu koricu i zlatnu boju. U pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva premjestite meso položeno u pleh obilno namazan uljem. Pecite 15 minuta pa smanjite temperaturu na 180 i pecite još oko 45 minuta. Povremeno okrenite i podlijevajte s mješavinom vode i bijeloga vina.
Jabuke ogulite i narežite na kriškice. Na 40g maslaca otopite šećer (nemojte ga miješati) pa u sirupu pecite jabuke da se oblože karamelom. Prelijte zagrijanim Calvadosom i kratko pirjajte da ispari alkohol. Kad je mlako dodajte malo limunova soka i svježe mljevenoga papra.
Skuhajte krumpir. Ogulite pa još topao izgnječite u pire. Dodajte 40g maslaca, sol, vrhnje. Čvrsto istucite snijeg od bjelanjaka pa ga umiješajte u krumpir. Na pek papirom obloženom limu formirajte "poljupce" i zapecite na najgornjoj prečki pećnice 10tak minuta.
Servirajte odreske pečenke s jabukama i poljupcima krumpira.
kako mi je ovo finoooo...
OdgovoriIzbriši