Maja je za V-magazin preuzela Verin recept jer volimo njenu vojvođansku kuhinju i široku panonsku dušu koju unosi u svoj blog.
Vera kaže da su pogačice najbolje ako s dna kace pokupite mrvice čvaraka. Nažalost nisam imala kacu s masti, ali sam ličke čvarke samljela.
900g brašna
1 paketić kvasca
2 dl tople vode
2dcl kiselog vrhnja
2 male žlice soli
1 mala žlica šećera
200g masti ili maslaca
300g mljevenih čvaraka
1 žumanjak
papar
U toploj vodi otopite sol i šećer pa dodajte razmrvljen kvasac. Ostavite da se kvasac digne.
Prosijte brašno, dodajte mu otopljenu mast ili maslac, vrhnje i kvasac. Umijesite tijesto i ostavite na toplom, prekriveno krpom da udvostruči količinu.
Razvaljajte valjkom, malo premažite toplom vodom pa to ponovite 4 puta preklapajući tijesto.
Ostavite da stoji oko pola sata.
Razvaljajte tijesto pa premažite samljevenim čvarcima, preklopite pa ponovo namažite tijesto. Ponovite preklapanje nekoliko puta pa razvaljajte tijesto oko dva prsta debelo.
Vadite pogačice modlom ili čašom i svaku premažite žumanjkom. Složite u namazan pleh.
Pecite na 180 stupnjeva oko 20 minuta.
To volim. Krampogačice u pola jedan ujutro.
OdgovoriIzbrišiJoš samo dobro hladno crno pivo....
Drage sestrice,hvala vam na lepim rečima!Pratim ja vas često...samo ne stignem sve da komentarisem...:)hvala!!!
OdgovoriIzbrišipogačice odlično izgledaju, ja sam isprobala tri načina izrade i sva tri su odlična, jedan od recepta je jako sličan ovome i znam da su i ove predobre
OdgovoriIzbrišinakon opširne i konstruktivne rasprave - zaključak je:
OdgovoriIzbrišiPOPAPRITI !!!