jedan veprov but
za marinadu:
1l dobrog crnog vina (plavac,frankovka...)
1 korijen celera narezan
1 korijen peršina narezan
1 korijen mrkve narezan
veliku glavicu luka narezan na ploške
glavicu češnjaka razdvojenu na režnjeve
svježi timijan
ružmarin
smrekove bobice
papar u zrnu
nekoliko listova lovora
Sve sastojke prelijte vinom, dolijte oko 1/2 litre vode i prokuhajte 15 minuta.
Ohlađenom marinadom prelijte but. Držite poklopljeno na hladnom mjestu ili u hladnjaku najmanje 4 dana.
Pazite da meso bude posve prekriveno marinadom.
Povremeno okrenite.
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Prije pečenja meso obrišite, posolite, namažite svinjskom mašću i pecite u glinenoj posudi s poklopcem oko 2 sata.
Nakon sat vremena smanjite temperaturu pećnice na 180 stupnjeva.
Povremeno meso okrenite podlijte s marinadom razblaženom u vodi.
Poslužite s knedlama od kruha, nekim kiselim džemom ili pirjanim povrćem.
Četiri veprića u sedam dana ! Mašala ! A skoro mi je pobjegao zbog ponoćnih pogačica.Kod mene je veprić jedno od obveznih jela novogodišnje trpeze, i kako da se sada ja odlučim ?
OdgovoriIzbrišiNe znam da li je ovaj pokojnik s predivnih fotki bio kalidonski vepar, ali znam da Vam ni Atalanta nije ravna.
Pellaprate,osvježio si nam dan!!!
OdgovoriIzbrišihvala.