Maja za V-magazin
Pripremite:
300g suhe mješavine borlotti i canellini graha, namočene preko noći
300g pira, namočenog preko noći
1 velika žlica maslinovog ulja
100g dimljene slanine
nekoliko listića svježeg ružmarina
nekoliko listića svježe kadulje
lovorov list
1 glavica luka, sitno nasjeckana
2 režnja češnjaka, zdrobljena
100g mrkve, narezane
70g narezanog celera
20g narezanog poriluka
papar
peršin
za umak od rajčice:
1 velika žlica masl.ulja
manja glavica luka, sitno nasjeckanog
1 režanj češnjaka, sitno nasjeckan
200g nasjeckanih pelata
papar
Ocijedite grah i pir. Ostavite pir sa strane, a grah stavite u posudu, prekriven s dosta vode. Pustite da uzavri, a zatim kuhajte 15ak min.
Smanjite i ostavite da kuha još 30min dok grah ne omekša.
Dok se grah kuha, napravite umak od rajčice. Zagrijte ulje na tavi, dodajte luk i pirjajte dok ne omekša. Dodajte češnjak i pelate, začinite po želji i pirjajte 10ak min dok se ne zgusne.
Ocijedite grah i sačuvajte tekućinu u kojoj se kuhao. Pola graha smiksajte štapnim mikserom ili u multipraktiku.
Dodajte 5 žlica umaka od rajčice, a zatim pire od graha i nešto tekućine u kojoj se grah kuhao. Začinite solju i paprom i pustite da uzavri, a zatim pokrijte i kuhajte još pola sata.
Pospite peršinom i pokapajte s malo maslinovog ulja.
odlična juhica, nisam nikad koristila pir, već sam rekla da moram kupiti i isprobati ali nikako
OdgovoriIzbrišiDa, često nehotice ostane zanemaren, a odličan je. :)
OdgovoriIzbrišiMeni je super u kombinaciji s ječmom i rižom. Koristim taj trio za rižota, kao prilog s povrćem, njime punim paprike i drugo povrće,...
(Maja)