subota, 9. listopada 2010.

Juha od graha s pirom




Pripremite:

300g suhe mješavine borlotti i canellini graha, namočene preko noći
300g pira, namočenog preko noći
1 velika žlica maslinovog ulja
100g dimljene slanine
nekoliko listića svježeg ružmarina
nekoliko listića svježe kadulje
lovorov list
1 glavica luka, sitno nasjeckana
2 režnja češnjaka, zdrobljena
100g mrkve, narezane
70g narezanog celera
20g narezanog poriluka
papar
peršin


za umak od rajčice:

1 velika žlica masl.ulja
manja glavica luka, sitno nasjeckanog
1 režanj češnjaka, sitno nasjeckan
200g nasjeckanih pelata
papar


Ocijedite grah i pir. Ostavite pir sa strane, a grah stavite u posudu, prekriven s dosta vode. Pustite da uzavri, a zatim kuhajte 15ak min.

Smanjite i ostavite da kuha još 30min dok grah ne omekša.

Dok se grah kuha, napravite umak od rajčice. Zagrijte ulje na tavi, dodajte luk i pirjajte dok ne omekša. Dodajte češnjak i pelate, začinite po želji i pirjajte 10ak min dok se ne zgusne.

Ocijedite grah i sačuvajte tekućinu u kojoj se kuhao. Pola graha smiksajte štapnim mikserom ili u multipraktiku.




Zagrijte ulje u velikoj posudi. Dodajte slaninu, ružmarin i kadulju i prepržite par minuta. Zatim dodajte luk, češnjak, mrkvu, celer i poriluk pa pokriveno kuhajte oko 15min.

Dodajte 5 žlica umaka od rajčice, a zatim pire od graha i nešto tekućine u kojoj se grah kuhao. Začinite solju i paprom i pustite da uzavri, a zatim pokrijte i kuhajte još pola sata.




U juhu dodajte ocijeđeni pir. Poklopljeno kuhajte još sat vremena na laganoj vatri, a po potrebi dodajte još tekućine od graha i malo maslinovog ulja.

Pospite peršinom i pokapajte s malo maslinovog ulja.





2 komentara :

  1. odlična juhica, nisam nikad koristila pir, već sam rekla da moram kupiti i isprobati ali nikako

    OdgovoriIzbriši
  2. Da, često nehotice ostane zanemaren, a odličan je. :)
    Meni je super u kombinaciji s ječmom i rižom. Koristim taj trio za rižota, kao prilog s povrćem, njime punim paprike i drugo povrće,...

    (Maja)

    OdgovoriIzbriši