nedjelja, 19. rujna 2010.

Krem juha od vrganja





Pripremite:

150 g vrganja narezanih na listiće
60g maslaca
1 žlicu brašna
2dl mlijeka
6dl temeljca od gljiva
sol
papar
vlasac



Na laganoj vatri otopite maslac, prepecite vrganje da ostane svijetlo, popaprite.




Dodajte brašno, promiješajte i polako dolijevajte mlijeko tukući pjenjačom. Kad se počne zgušnjavati posolite, dolijte temeljac i pustite da lagano kuha.




Poslužite s kiselim vrhnjem i svježim vlascem.





4 komentara :

  1. ja radim na drugačiji način, s vrhnjem a ne mlijekom, ali mislim da je okus sličan, inače obožavam juhu od bilo kojih gljiva a pogotovu vrganja

    OdgovoriIzbriši
  2. Istina.
    Vrhnje daje malo jači okus jer je masnije i gušće.
    S mlijekom se više osjeća okus i aroma vrganja.
    Obje juhe su ukusne i njam!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. bOK,
    Kaj je sad to temeljac od gljiva? Možda gljive kuhane s povrćem kao juha?
    hvala

    OdgovoriIzbriši
  4. Nešto slično.
    Temeljac od gljiva se radi od povrća i gljiva,kuhanjem na laganoj vatri bez soli ili začina.Procijedi i čuva se u hladnjaku ili zamrzne.Koristi se i za rižota i umake.
    Jeka

    OdgovoriIzbriši