Pripremite:
150 g vrganja narezanih na listiće
60g maslaca
1 žlicu brašna
2dl mlijeka
6dl temeljca od gljiva
sol
papar
vlasac
Na laganoj vatri otopite maslac, prepecite vrganje da ostane svijetlo, popaprite.
Dodajte brašno, promiješajte i polako dolijevajte mlijeko tukući pjenjačom. Kad se počne zgušnjavati posolite, dolijte temeljac i pustite da lagano kuha.
Poslužite s kiselim vrhnjem i svježim vlascem.
ja radim na drugačiji način, s vrhnjem a ne mlijekom, ali mislim da je okus sličan, inače obožavam juhu od bilo kojih gljiva a pogotovu vrganja
OdgovoriIzbrišiIstina.
OdgovoriIzbrišiVrhnje daje malo jači okus jer je masnije i gušće.
S mlijekom se više osjeća okus i aroma vrganja.
Obje juhe su ukusne i njam!!!
bOK,
OdgovoriIzbrišiKaj je sad to temeljac od gljiva? Možda gljive kuhane s povrćem kao juha?
hvala
Nešto slično.
OdgovoriIzbrišiTemeljac od gljiva se radi od povrća i gljiva,kuhanjem na laganoj vatri bez soli ili začina.Procijedi i čuva se u hladnjaku ili zamrzne.Koristi se i za rižota i umake.
Jeka