nedjelja, 29. kolovoza 2010.

Komiška pogača




Pripremite:


800g brašna
1 vrećica suhoga kvasca
3 dl tople vode
malo soli
4 žlice maslinova ulja
mala žličica meda


za nadjev:

5 većih rajčica
2 glavice luka
maslinovo ulje
3 režnja češnjaka
12 slanih srdela ili inćuna
timijan
bosiljak
sol i papar


Pomiješajte brašno s kvascem, posolite pa u mlaku vodu umiješajte med i ulje. Zamijesite ne odviše mekano tijesto.

Ostavite na toplom da se tijesto diže.


Na maslinovu ulju pirjajte luk i češnjak, dodajte oguljene rajčice, posolite i popaprite, dodajte začinsko bilje.


Kad tijesto udvostruči volumen, malo ga "istucite" ostavite da se još malo "odmara" i nakon toga podijelite na dva jednaka dijela.

Jedan dio razvucite i prekrijte njime dno velikog pleha. Premažite tijesto nadjevom, poslažite srdele i začinite paprom i bosiljkom.


Prekrijte drugim dijelom tijesta, malo nabodite vilicom i pecite oko 35 minuta na 180 stupnjeva.


Varijante ove ukusne pogače su neiscrpne. Probajte dio tijesta namazati tapenadom od crnih maslina i kapara, slanim sirom i komadićima pršuta ili samo pospite krupnom morskom solju i obilno namažite maslinovim uljem.


Našeg prijatelja blogera će razveseliti ako kao nadjev spomenemo motar koji će od ove pogače učiniti sasvim posebno jelo.




2 komentara :

  1. I više nego razveseliti. Motar u komižanki-savršeno! Ta svemoguća, savršena biljčica bi i od fererice mogla napravila kolač, a što sve može činiti dok se mazi s kaparama,maslinama i rajčicom....idem probati.

    Pelly

    OdgovoriIzbriši
  2. Ove godine ostadoh bez motara...
    Kasno se spustila na more,a u lipnju sam bila samo na Cresu i tamo ga nisam našla.
    Na "mojim" lokacijma je sav u cvatu ,a pelly kaže da takav ničemu ne vrijedi.
    Daj bože zdravlja,pa ćemo ubrat dogodine.

    OdgovoriIzbriši