subota, 27. veljače 2010.

Salata od liganja s limetom i rukolom


Jeka za V-magazin 


Pripremite:

500g mladih liganja (nakon čišćenja)
1 limeta ili limun
200 g listova rukole
1 manja glavica ljubičastog luka
maslinovo ulje
1 režanj češnjaka
metvica ili timijan
nekoliko žlica bijeloga vina
listovi peršina
sol
svježe mljeveni papar
peperončini po ukusu


Načinite salatni umak od oguljene limete, metvice, češnjaka, ulja i malo bijeloga vina. Posolite. Sve smiksajte pa po želji dodajte usitnjene peperončine. Listove rikole pomiješajte s tanko narezanim lukom pa ih prelijte salatnim umakom. Rasporedite salatu na tanjure. Rukolu možete zamijeniti endivijom,zelenom salatom ili radićem.


Na zagrijanom ulju naglo prepecite lignje, krakove ostavite cijele, a ostatak lignje narežite na kolutiće. Blago posolite i rasporedite preko salate, pospite usitnjenim listovima peršina i popaprite.

Ovo jelo možete poslužiti kao predjelo, ali i kao glavno jelo uz nekoliko vrsta kruha i kojom kriškom malo jačeg sira (kozjeg ili ovčjeg).

Salata s lignjama pruža bezbroj mogućnosti: bilo koje lisnato povrće, krupno naribani sir, slanutak ili bob. Želite li mali apartni iskorak, narežite naranču ili dinju, prelijte sokom grejpa ili s nekoliko kapi prošeka.

 
 




Broj komentara: 6 :

  1. Vašu stranicu cijenim i redovito posjećujem Imam ju u svojim favoritima i baš mi je drago što ste napisali recept o lignjama koje su moje jedno od omiljenijih morskih jela.
    Volio bih čuti što vas dvije kao "stare iskusnjare" mislite gdje se može u Zagrebu nabaviti najkvalitetnija lignja?

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala na lijepim riječima. Drago nam je kad nas prate.:)

    Mi ih obično kupujemo u ribarnicama na tržnicama (npr. Dolac), ali nisu tako loše ni one u Superkonzumu na Črnomercu.

    OdgovoriIzbriši
  3. Cure,
    ovu subotu nije izišao vaš prilog u Večernjem listu. Nadam se da ću sljedeću subotu ponovo čitati vaše članke o hrani?

    OdgovoriIzbriši
  4. Zahvaljujem starim iskusnjarama (ahahaha) na ovom finom receptu. Koja kombinacija, za Oscara: lignje, ljubičasti luk, rukola, vino... avaj!!
    DD

    OdgovoriIzbriši
  5. Nadam se da će se ovo jelo posluživati na skoroj dodjeli oscara.
    Love to you all,
    James Cameron

    OdgovoriIzbriši
  6. @Anonimna
    Povremeno u Večernjem subotom izlaze neki drugi prilozi, no već iduće subote, u sljedećem V-magazinu nas možete čitati! :)

    @DD
    Hvala! Drago nam je da ti se sviđa. :)

    OdgovoriIzbriši