petak, 26. veljače 2010.

LIGNJE



Većina i najtvrdokornijih mrzitelja morske hrane lignje ne odbija. Dapače, vole ih ih i oni kojima je konzervirana tuna najbliži susret s ribom, a svaki ih servirani mekušac, glavonožac ili školjkaš tjera na bijeg od stola.




Lignja je blagog okusa, podatna mesa i prijemčive teksture - pravo gastronomsko blago. Nema jela koje ne možete pripremiti od lignje: salate, juhe, rižota, pečene, punjene, panirane, kao dio bogatih morskih juha ili kao posve jednostavna "na ribarski" pripremljena na gradele...

Kod nas je najomiljenija, često izrazito preskupa, jadranska lignja koja spada u red europske lignje (loligo vulgaris). Neki od naziva za europsku lignju su obična lignja ili kalamar. Stotine vrsta ovih glavonožaca su nam na raspolaganju u ribarnicama ili zamrznute u svakoj škrinji za duboko zamrzavanje po trgovinama. Iako ih nazivaju lignjama većina tih duboko zamrznutih manje ili više dobrih i ukusnih glavonožaca zapravo su različite podvrste istog glavonošca : lignja Patagonica, indijska lignja, tajvanska lignja, kalifornijska lignja,...




Kad kupujete svježe lignje pazite da po čvrstom tijelu bijele boje imaju crvenkaste pjegice, izbočene, prozirne oči i ugodan miris. Očišćene možete držati dan-dva u hladnjaku.

Najbogatija je proteinima - lignja ulovljena u jesen ima ih oko 80%. Onaj fini slatkasti okus mesa lignje dolazi od dušika koji sadrže lignjine bjelačevine. Sadržaj masti je oko 3 %, a vitamin B, kalij, fosfor i jod čine je ne samo ukusnom, nego i zdravom namirnicom.

Ako nabavite svježe lignje, morat ćete ih, naravno očistiti: izvucite utrobu i hitinsku "iglu", isperite i odrežite krakove. Ako su lignje male, možete ih sačuvati cijele. Sjajno će izgledati pripremljene na malo maslinova ulja s nekoliko žlica dobrog crnog vina.




Lignje možete puniti sa skoro svim čega se dosjetite, ali ako nabavite najfinije svježe, jadranske lignje bit će savršene napunite li ih s najsjeckanim vlastitim krakovima, češnjakom i malo nekog "zelenila" - blitve, mišancije, mladog špinata ili peršinova lista.

S malo radića, rukole i prepečenim kruhom, par kapi kvasine i puno maslinova ulja složite finu salatu s lignjama naglo prepečenim na malo ulja. Dodajte sve što volite: češnjak, papar, papričice, rajčicu ili komorač...

Lignje su druželjubive, složit će se sa svim što ste odabrali.













Nema komentara :

Objavi komentar