subota, 6. veljače 2010.

Kolač sa suhim smokvama




Pripremite:

300 g suhih smokava
6 jaja
2 žlice oštrog brašna
6 žlica šećera
2 žlice svijetlih mrvica
6 žlica nasjeckanih badema
4 žlice narezane crne čokolade
1 žlica kakao praha
1 dl ruma
naribana korica jedne neprskane naranče




Smokve narežite na male komadiće i namočite u topli rum, najbolje preko noći. Ocijedite od viška ruma.
Istucite žumanjke sa šećerom, od bjelanjaka umutite snijeg. Naizmjenično u žumanjke dodavajte sve sastojke i snijeg.
 
 
Oprezno, laganim pokretima izmješajte sastojke i ispecite u velikom plehu iz štednjaka.

Dovoljno je 15tak minuta pečenja na 175 stupnjeva.



Ohlađeno tijesto poprečno izrežite u tri lista.


za kremu:

1/2 l mlijeka
3 dl slatkog vrhnja
2 žumanjka
1 jaje
mahuna vanilije
100g šećera
6 žlica škrobnog brašna
125g maslaca




Istucite jaja sa šećerom i škrobnim brašnom i umješajte s 1dl vrhnja i 2 dl mlijeka. Ostatak vrhnja i mlijeka s mahunom vanilije stavite da se zagrije do pred vrenje, u laganom mlazu ulijte smjesu s jajima i tucite metlicom da se zgusne.

U mlaku kremu umiješajte maslac.
 
 

Listove tijesta natopite naračinim sokom, namažite kremom i slažite jedan na drugi. Okolo namažite kremom i pospite strugotinama čokolade ili prelijte čokoladnom glazurom.
 










Broj komentara: 5 :