nedjelja, 24. siječnja 2010.

Rolada s vanil kremom




Pripremite:

6 jaja
6 žlica šećera
3 žlice oštrog brašna
2 žlice kakao praha
2 žlice gustina


Istucite žumanjke i šećer, da dobijete pjenušavu masu. Istucite bjelanjke u pjenu.
Prosijte oštro brašno, kakao i gustin. U bjelanjke naizmjenično umješajte žumanjke i brašnastu mješavinu.
Izlijte tijesto u veliku tepsiju od pećnice, na namašćeni pek papir. Pecite oko 20 minuta na 180 stupnjeva.

Još vruće tijesto odmah zamotajte u papir na kojem se pekao.


za kremu:

1 mahuna vanilije
5dl mlijeka
2.5 dl slatkog vrhnja
2 žumanjka + 1 jaje
5 žlica šećera
4 žlice gustina
125g maslaca
100g čokolade
malo ruma

Prerežite mahunu vanilije i stavite je u 4dl mlijeka i 2,5 dl slatkog vrhnja pa lagano zagrijavajte. Istucite 2 žumanjka i jedno jaje sa šećerom, gustinom i 1 decilitrom mlijeka. Umiješajte u vrelo mlijeko i tucite pjenjačom na laganoj vatri. U još toplu kremu umiješajte maslac.
Ohladite pa u kremu lagano umiješajte na sitno nasjeckanu ili naribanu čokoladu.

Umotano tijesto koje se ohladilo odvijte, položite na komad aluminijske folije, naprskajte otopinom ruma i vode i namažite kremom. Ponovo savijte pomoću lista folije i ostavite nekoliko sati u hladnjaku.

Hladnu roladu prelijte čokoladnom glazurom.


Čokoladna glazura:

Otopite 3 žlice šećera u 3 žlice vode, natrgajte 100g tamne čokolade i maknite s vatre. Miješajte da se čokolada otopi.

Na kraju dodajte 50 g maslaca i još toplom glazurom prelijte ili pošarajte roladu.





Nema komentara :

Objavi komentar