Maja prema receptu Ane Ugarković
Pripremite:
ekstra djevičansko maslinovo ulje
oko 1.5-2kg svinjske lopatice ili nekog dijela po želji2 grančice svježeg ružmarina
2 grančice svježe kadulje
2 svježa lovorova lista
klekove bobice
3 režnja češnjaka, narezana na ploške
150ml bijelog vina
750ml punomasnog mlijeka
sol i papar
Svinjetinu posoliti (najbolje večer prije) i zapeći na ugrijanom ulju sa svih strana.
Narezati češnjak i svježu kadulju (suha je prejaka), koricu limuna u trakama, par klekovih bobica, nekoliko svježih listova lovora i dodati u posudu u kojoj se peče meso. (Ne dodavati navedeno odmah, kako češnjak ne bi zagorio.)
Zaliti bijelim vinom. Nakon toga dodati mlijeko i ostaviti da se krčka na laganoj vatri dok mlijeko ne zavri. Kad zavri, staviti u pećnicu. Peći prvo s masnijom stranom prema dolje, na 180C oko 60ak min. Onda okrenuti meso i peći još 30-45 min na 200C.
Izvaditi meso, narezati ga.
Mlijeko u kojem se meso peklo procijediti ili jednostavno sve smiksati štapnim mikserom i zatim reducirati. Poslužiti umak uz meso.
U originalnom receptu prilog je prepečena palenta, no ovaj put su to domaći njoki.
Sjajno. Baš sam ovo tražio. Ako se ne varam, to je ona Ana koja je imala svoju emisiju na TV. Jednom sam spremao ovu svinjetinu ali sam zaboravio recept. Hvala.
OdgovoriIzbrišiInače, super vam je blog.
Dragi Milane,
Izbrišito je ta Ana! Nema na čemu i drago nam je da vam se sviđa naš blog! :)
(Maja)