subota, 28. studenoga 2009.

SPOJITE NESPOJIVO



Tko od nas koji volimo hranu i kuhanje ne poželi ponekad izaći iz svakodnevice i pokucati na vrata egzotike i hrabrih kombinacija na tanjurima.

Najlakše je takav efekt postići biranjem neobičnih namirnica iz dalekih zemalja – alge, bambusove mladice, plodovi koji kod nas ne uspijevaju, umaci i začini... Malo je veći izazov prirediti neobična, posebna jela koristeći zalihe iz hladnjaka, smočnice ili s polica najbližeg dućana.


Uz malo mašte iznenadite goste ili ukućane privlačnim jelima koja će ponukati na pitanja: "Mmmmm, a što je ovo?" ili "Što ima u ovom umaku da je ovako ukusan?"

Ne morate imati slikarskog dara da "obično" predjelo od svježeg sira pretvorite u kolorističku senzaciju. Za dvije šalice sira dovoljno je pregršt svježeg špinata samljeti u blenderu, ocijediti sok i uz malo soli i kopra umiješati u sir. Dobit ćete sasvim neobičan namaz. Na isti način – cijeđenjem soka iz korijena cikle, dobit ćete šašavi "pink" sir. Da prikrijete ponešto jak miris cikle umiješajte protisnut češnjak.

Još veće iznenađenje izazovite predjelom od čokolade: rastopite na pari čokoladu s visokim postotkom kakaa (najmanje 60%), dodajte na 100g žlicu maslaca i malo čili papričice. Pustite da se malo ohladi pa punite papirnate kalupiće za praline ili samo na pek papiru lijevajte "flekice". Dok je još čokolada mlaka pospite je krupnom morskom solju ili papričicom. Tako pripremljen prigrizak jako je dobra podloga za rashlađenu votku ili grappu. Par kocaka crne čokolade u jake umake od junetine i divljači dat će poseban šmek tim i inače bogatim jelima.


Iako naša mediteranska kuhinja vrlo rijetko kombinira meso i ribu ili nudi voće u podlozi jela takva su sljubljivanja česta kod naših susjeda Talijana, a još češća u Španjolskoj. Probajte kiseli kupus umjesto vodom kod pirjanja dolijevati suhim pjenušavim vinom. Umjesto pomalo dosadnog uobičajenog zimskog jela, dobit ćete profinjenu mirisnu dopunu pečenju ili kobasicama.

Probajte nešto iz bogate ponude vaše mašte i naših prijedloga i budite posebni.





Nema komentara :

Objavi komentar