četvrtak, 5. studenoga 2009.

PASTA



U jednoj web anketi na pitanje "Što vas asocira na Italiju?", gotovo dvije trećine ispitanika je odabralo "špageti".


I doista, što je ljepša slika od velike bučne obitelji skupljene oko ogromne zdjele iz koje se dižu smotuljci vrućih špageta? Gotovo cijeli svijet je zaražen tim gastronomskim čudom: ni jednostavnije hrane, ni većeg užitka!

A zapravo su rezanci, kako bismo rekli hrvatski, kineska izmišljotina. Kinezi samozatajno prepuštaju Talijanima da budu carevi tjestenine i da se ponose doista neiscrpnim bogatstvom koje nudi tisuće recepata i vrsta te omiljene hrane. Teško da i oni sami imaju pregled svih vrsta i oblika paste.

Malo reda u to obilje može unijeti podjela na pasta secca - suhe vrste industrijski proizvedene paste i pasta all uovo - trebala bi biti "domaća" pasta, ali tu se dovitljiva industrija snašla: pakiraju svježu nesušenu pastu. No, pasta fatta a casa - svakako su domaći, ručno rađeni rezanci.



Još jedna podjela ide po načinu pripreme: pasta asciutta - sva jela od tjestenine koja se poslužuju s umakom, pasta in brodo - sitni oblici tjestenine koji su pridodatak juhama.

Evo nekih vrsta paste asciutte, one koja je najbolja s umacima: spaghetti - svima znani okrugli rezanci, tagliatelle - široki plosnati rezanci, taglierini - uski vrpčasti rezanci, lasagne - tanki veliki listovi, maccheroni - cjevasti oblici, rigattoni - široki kratki cjevasti rezanci, farfalle - leptirići, rigate - školjkice, ravioli -nadjeveni jastučići, tortellini - punjeni vjenčići,...


Da bi se iz paste izvuklo ono najbolje kuhajte je u puno vode: na 100g uzmite litru vode i žličicu soli, ne kuhajte predugo da se ne izgubi "al dente" dojam, ocijedite i stavite u zagrijanu zdjelu. S nekoliko žlica maslinovog ulja nudi se svakom umaku koji smisli vaša kuharska mašta.













Nema komentara :

Objavi komentar