srijeda, 14. listopada 2009.

DOLAZE GOSTIKad se gosti najave ili ih pozovete, ovisno o prigodi, prvo što se zapitate je - što ću kuhati.

Kada riješite tu zagonetku, možete se početi pripremati. Kod primanja gostiju sve je u dobroj organizaciji, planiranju i pripremi. Dakle, odaberite jelo - zvijezdu večeri i sve ostalo bit će lako.

Kod planiranja jelovnika budite promišljeni - nemojte odabrati sva jela koja se iznose na stol tik nakon pripreme: rižoto za predjelo, grilane ili naglo pečene odreske i nabujak za desert. Cijelo vrijeme ćete provesti uz štednjak i trčati između stola i kuhinje. Budite mudri: sve što možete napravite ranije - hladne nareske i salate ili marinadu za predjelo, meso u umaku koje ne morate završavati u zadnji čas, kolače s kremom koje dovršite dan ranije...Ako vam gosti dolaze prvi put i želite ostaviti dobar dojam ne upuštajte se u neisprobane komplicirane specijalitete. Pouzdani recepti, siguran izbor namirnica, puno puta isprobano jelo su bolji izbor za upoznavanje sa budućom svekrvom nego neka egzotična ili fancy kombinacija koja može krenuti po zlu kad vam to najmanje treba.

Također se raspitajte što vaši gosti vole, ima li namirnica koje ne jedu - da vam se ne dogodi da servirate pomno pripremljenu pečenku vegetarijancima.

Ne zaboravite pripremiti pića: ohladiti rakije i pivo, bijela vina, ona crna ostaviti da malo "prodišu", nabaviti i nekoliko vrsta bezalkoholnih napitaka i sokova...
 


Nekoliko dana unaprijed pregledajte suđe. Provjerite imate li sve potrebno, treba li što oprati, ulaštiti.


Odaberite ubruse i stolnjak i također provjerite u kakvom su stanju.
Kod postavljanja stola ne pretjerujte s ukrašavanjem. Nekoliko akcenata će biti dovoljno: držači za ubruse, zanimljiv svijećnjak ili lijep aranžman ako su blagdani, podmetači ili soljenke... Najljepši ukras stola je lijepo posuđe usklađeno s ubrusima i stolnjakom.
Papirne salvete ostavite za svakodnevne objede, a na svečani stol postavite platnene koji odgovaraju posuđu, stolnjaku ili čine neki zanimljiv kontrast. 
Ako želite cvijeće na stolu klonite se napadnih kreacija iza kojih izviruju gosti i stavite nekoliko cvjetova u niske posude ili spletite vjenčiće i girlande za rub ili sredinu stola. Barokne aranžmane i raskošne bukete ostavite za pedesetmetarske stolove i filmske setove.Postavite tanjure za predjelo ili odmah složite sve koje ćete trebati, a možete donositi tanjure pri serviranju svakog jela. Pribor za jelo stavite - desno uz tanjur nož, do njega žlicu, lijevo ubrus i vilice. Uz gornji rub tanjura postavite pribor za desert. Čaše stavite desno od tanjura.

Stol možete postaviti za predjelo pa kasnije ostatak pribora kako budete servirali koje jelo. To ovisi o izboru jela i vašem ukusu.

Nemojte robovati nikakvim pravilima, prilagodite sve gostima i sebi samima, a ako na kraju večere svi budu siti i nasmiješeni - uspjeli ste!
3 komentara :