utorak, 8. rujna 2009.

PAPRIKA






Rumena, jedra, mirisna i slatka, ponekad ljuta i crvena, uvijek privlačna - to nije neka vragolasta snaša nego omiljena ljetna namirnica - paprika.

Gospodinu Kolumbu zahvaljujemo što ju je donio iz Amerike, kao i njezino ime koje je zbunjujuće slično imenu začina papra. Nada da je paprika (Capiscum Anuum) bliski srodnik skupocjenog začina (Piper Nigrum), trajala je kratko, ali za Mađare dovoljno da paprika postane dio nacionalnog identiteta još od vremena kad su je Turci donijeli u njihove i naše krajeve.

I slatke i ljute paprike su plod iste biljke, a stotine sorti i jednih i drugih krase tanjure po kuhinjama cijeloga svijeta. U zemljama srednje Amerike paprika, a naročito ljute vrste, glavni su sastojak nacionalnih kuhinja, odmah iza kukuruza. Stotine vrsta širom svijeta poznatih chillieskite se imenima kao iz pjesme kakvog meksičkog mariachija: Pasado, Guajillo, Jalapeno, Casabel, Chipotle i najžešća od svih - Habanero.

Stupanj žestine u malih vragolana ovisi o količini kapsaicina koji se uglavnom nalazi u membranama i sjemenkama. Ako ih pažljivo odstranite (čuvajte oči), paprika će biti manje ljuta. Ako jelo ipak bude prežestoko, ne pokušavajte se spasiti pijući vodu, pivo, sokove ili vino. Najbolje će pomoći jogurt ili mlijeko.



Kod nas ipak najviše volimo one pitome debeljuškaste babure, rogate crvene ili paradajzuše čvrstoga mesa. Filamo ih, pečemo, stavljamo u salate, pirjamo u satarašima, kuhamo u juhama, slažemo u musake i okrećemo na roštilju. Njihove zadivljujuće boje od svijetlo žute, zelene, rumene, jarko crvene i tamne boje vina divno izgledaju u staklenkama spravljene u ajvare, pindžure i đuveče.

Kupujte čvrste plodove, teške u ruci, intenzivnog mirisa jer smežurana koža za papriku koja se dugo drži svježa, znači da je ubrana doista davno.

Ljute papričice kupujte u kasno ljeto, osušite ih u vjenčićima da spremno čekaju zimske čili lonce i mađarske urnebesne paprikaše. No, možete probati i chilli votka pripravak. To je tek gromovito.







Nema komentara :

Objavi komentar