Šljivama izvadite sjemenke režući ih oštrim nožem poprijeko jer uzduž pucaju kad ih stisnete. Tako prerezane neće se raspasti kod kuhanja. U posudu u kojoj ćete kuhati džem složite red šljiva - red šećera, pokrijte kuhinjskom krpom i pustite da odstoji najmanje 6 sati, najbolje preko noći.
Sutradan posudu stavite na laganu vatru i kuhajte oko sat i pol. Posudu povremeno protresite, nemojte miješati da se šljive ne raskaše. Kad ste dobili smjesu dovoljno gustu da se na hladnom porculanskom tanjuriću ne razlijeva nego stegne, maknite džem s vatre i na kilu šljiva dodajte jednu žlicu ruma.
Lagano promiješajte širokom lopaticom i punite tople staklenke. Odmah zatvorite.
Ovo mora da je preukusno!
OdgovoriIzbrišiOpet čeprkamo po pekmezima i mogu reći da imaš pravo - preukusno je.
OdgovoriIzbrišiJa to jedem žlicom kao desert,a moji obožavaju palačinke s ovim džemom ili kao preljev na koch.
Jeka
Isti ovakav džem je pravila moja mama, dok smo odrastali! Nisam ga jela godinama, a danas sam poslala tatu da nadje rum, da bih iskoristila šljive sa njegovog malog ranča. Neponovljiv ukus ruma pomešanog sa šljivama koje ostano onako lepe, u komadima.
OdgovoriIzbrišiHvala što ste me poslale natrag u detinjstvo!
Draga Lana,
OdgovoriIzbrišipravo nam je zadovoljstvo čitati ovakav komentar i drago nam je što smo vam barem malim dijelom, ovim receptom priskrbile sjećanje na lijepe trenutke iz djetinjstva. Hvala vama!