Ne bi se oni tako zvali da doista to nisu - temelj svakog dobrog jela. Ako želite da vam umaci budu "puni", mirisni, bogatog okusa i kompaktnog izgleda - skuhajte temeljac i ponosno slušajte pohvale. Priprema traži malo više vremena, ali rezultat je vrijedan svake utrošene minute.
MESNI
Za 2 litre mesnog temeljca trebat ćete oko 1-1 i pol kg telećih kostiju. Zamolite mesara da ih rasječe na komade od oko 20tak cm. Operite ih, osušite i prepecite na mješavini maslaca i ulja. Ako ne želite da vam se kuhinjom širi malo težak miris, posložite ih u pleh i pecite oko pola sata na 220 stupnjeva. Povremeno okrenite. Stavite kosti u veliku posudu, nalijte 3-3 i pol litre vode, dodajte celer, peršin, korabicu, mrkvu,...
Na isti način možete napraviti i riblji temeljac, ali potrebno je manje kuhanja (oko sat vremena). Naravno, koristit ćete riblje glave, kosti i otpatke od glavonožaca.
POVRTNI
Uzmite oko kilogram miješanog povrća (mrkva, celer, peršin, paprika, paradajz, luk,...). Stavite u veliku posudu i dodajte 1 veliki stručak začinskog bilja (svježi peršin,celer,lovor,...).
Možete koristiti i ostatke povrća (kožice od rajčice, repiće paprike). Nemojte koristiti kupusnjače jer imaju intenzivan miris. Stavite kuhati u 3 litre vode. Skidajte pjenu. Smanjite temperaturu i kuhajte na laganoj vatri pola sata. Kad je povrće posve omekšalo i tekućina se prepolovila, ispasirajte u blenderu ili štapnim mikserom. Osnova za svaku povrtnu juhu, varivo ili umak za pastu je spremna.
Ako ga ne trebate odmah, možete ga čuvati u frižideru do 5 dana ili u zamrzivaču do mjesec dana.
Nema komentara :
Objavi komentar