utorak, 9. lipnja 2009.

Kolač s jagodama (ili šumskim voćem)



Pripremite:

120g maslaca
50g šećera
1 jaje
200g glatkog brašna
pola žličice praška za pecivo

U multipraktiku pomiješajte jaje, maslac i šećer. Blendajte, da dobijete kompaktnu smjesu. Na to prosijte brašno i prašak za pecivo. Po želji dodajte koricu jednog neprskanog limuna. Brzo zamijesite pa zamotajte u prozirnu foliju i spremite u hladnjak na pola sata.
Tijesto razvaljajte na papiru za pečenje pa ga stavite u pravokutni kalup. Ja ga razvaljam tako da dobijem i malo povišene stranice, tj. podignute rubove. Pecite 10-15min na 175C pa ohladite.

za kremu:

4dl mlijeka
1 mahunu vanilije i malo vanilije u prahu
2 jaja
4 žlice šećera
3 žlice oštrog brašna


Odvojite 3dl mlijeka i zakuhajte s vanilijom. Jaja istucite sa šećerom i dodajte 3 žlice brašna. Pripazite da nema grudica. Ukuhajte u mlijeku i kad se zgusne prelijte u drugu posudu. Prekrijte prozirnom folijom, tako da dodiruje kremu, kako se ne bi stvarala korica. Na mlako tijesto namažite ohlađenu kremu.


Voće možete pripremiti na 2 načina:

1) Za 750g voća napravite sirup od 100g šećera i dvije žlice vode. Kad je sirup gust ukuhajte ocijeđeno voće (trešnje, jagode, maline, višnje, šumsko voće...).

Prokuhajte nekoliko minuta i maknite sa štednjaka. U još vruće staviti 6 otopljenih velikih listova ili dva paketića želatine koja ste pripremili prema uputi na pakiranju.
Kad se smjesa s voćem počne hladiti rasporedite je po kolaču. 


2) Operite, očistite i posušite voće. Poslažite ga na kremu. 
Pripremite 2 prozirna ili crvena preljeva za kolače. Pomiješajte ih s 4 žlice šećera i usipajte u 250ml vode. Kad uzavri maknite s vatre i miješajte da se malo ohladi. Čim se preljev počne stezati, žlicom ga rasporedite po voću. Krenite od sredine i žlicom nanosite preljev ranomjerno, da prekrije svo voće. Ohladite nekoliko sati i poslužite. 






Nema komentara :

Objavi komentar