petak, 29. svibnja 2009.

Torta od jagoda i mascarponea



Pripremite:

700g jagoda
2 jaja
6 žlica šećera
7 žlica brašna
1/2 praška za pecivo
1/2dl mlijeka
1/2dl ulja ili maslaca
vanil šećer
6 žlica vode


Istucite žumanjke i šećer, dodajte snijeg od 2 bjelanjka, a zatim lagano umiješajte brašno i prašak za pecivo, mlijeko i ulje (ili rastopljeni maslac).
Pecite 20 minuta na 180 stupnjeva

Ostavite u kalupu za tortu da se ohladi. Ohlađen biskvit natopite s vrećicom vanil šećera rastopljenog u 6 žlica vode, a zatim na njega poslažite jagode. (Možete ih narezane preliti s nekim likerom i dodati malo vanil šećera u slučaju da nisu dovoljno slatke.)

Krema:
U zdjelici hladne vode natopite 5 listova želatine (manjih) ili 4 velika. Natrgajte ih na komadiće i ostavite da nabubre.

Skuhajte vanil kremu:

2 žumanjka, 6 žlica vanil šećera, 4 žlice oštrog brašna razmutite u 1dl mlijeka i lagano ulijte u 4dl vrućeg mlijeka. Kuhajte da se zgusne.
Maknite kremu s vatre jer ne smije više kuhati i ubacite ocijeđenu želatinu. Promiješajte da se rastopi i ostavite da se hladi.


Miksajte 300g mascarponea da bude kremasto, dodajte 2.5 dl šlaga (umućenog od slatkog vrhnja) i sve umiješajte s ohlađenom kremom. Miksajte da se izjednači i stavite još šećera u prahu - po ukusu.
Na biskvit stavite jagode ili voće po želji, pošećerite ih šećerom u prahu i prelijte kremom.



Krema će biti skoro tekuća, ali nakon sat-dva u hladnjaku će se stisnuti.
Gore ukrasite jagodama, a po želji i šlagom.





Nema komentara :

Objavi komentar