utorak, 3. prosinca 2019.

Začinski maslac


Maja u suradnji s Fitness.com.hr

Maslac je u mnogim jelima naprosto nezamjenjiv. Njegov okus i kremasta struktura obogate svako jelo, ali ako mu želite dati poseban "kick" napravite začinski maslac. Priprema se jednostavno, tako da u omekšali maslac umiješate začine i svježe ili suho začinsko bilje koje volite i koje odgovara uz namirnice koje pripremate. Takav jednostavan dodatak može biti baš ona razlika koja će vaše jelo učiniti posebnim.


Baza neka vam bude 125g maslaca i oko žlica i pol začinskog bilja. Preporučam da ga napravite u prozirnoj foliji ili papiru za pečenje, u obliku "kobasice" koju zatim možete tijekom kuhanja ili posluživanja rezati na šnite. Ako vam je takav oblik prejednostavan, upotrijebite kalupiće od silikona.

Začinski maslac možete čuvati u hladnjaku nekoliko dana, ako upotrijebite svježe začine. Onaj sa suhim začinskim biljem će potrajati nešto duže. Ukoliko ga želite zamrznuti, rok trajanja mu je oko dva mjeseca. Prije upotrebe ga izvadite iz hladnjaka, da omekša, a zatim poslužite na povrću, pečenom mesu, grilanoj ribi, prepečenom kruhu..


Za janjetinu isprobajte maslac s mentom, za kruh i peciva maslac s češnjakom, za crvena mesa onaj s peršinom i vlascem, a za kuhano ili grilano povrće maslac s bosiljkom ili kaduljom. Pustite mašti na volju.

Obzirom da se bliže blagdani i vrijeme darivanja, ovakav maslac može biti i krasan jestivi poklon!


Za maslac s vlascem i bosiljkom pripremite:

125g maslaca
1 žlicu nasjeckanog svježeg vlasca
1/2 žlice nasjeckanog svježeg bosiljka
malo himalajske soli
svježe mljeveni papar


Ostavite maslac da omekša pa u njega vilicom umiješajte nasjeckani vlasac i bosiljak. Dodajte sol i papar, promiješajte da se sve prožme. Nanesite na prozirnu foliju ili papir za pečenje pa zamotajte i stavite u hladnjak da se stvrdne.

Poslužite na odresku, pečenom krumpiru ili umiješajte u rižoto.

 









Nema komentara :

Objavi komentar