subota, 21. rujna 2019.

"Tiramisu" s voćem


Maja u suradnji s Fitness.com.hr 

Tiramisu sam stavila u navodnike jer iako je nalik tom desertu, nema bitne sastojke koji ga čine tiramisuom - kavu i Marsala liker. Ovaj su put umjesto njih dodatak maline i drugo šumsko voće, te se piškote namaču u mlijeku i rumu. U originalnim receptima često su sirova jaja, tj. sirovi žumanjci u kremi i snijeg od bjelanjaka, no ja to uglavnom izbjegnem tako što žumanjke kuham na pari i umjesto sirovog snijega upotrijebim istučeno slatko vrhnje.

Umjesto svježeg voća možete upotrijebiti ukuhano šumsko voće ili pekmez od šumskog voća. Bit će izuzetno ukusno i u toj varijanti.


Pripremite, za posudu 30x25cm:

4 žumanjka
100g šećera
oko 200ml mlijeka
rum ili liker po želji
500g kremastog posnog sira ili mascarponea
400ml slatkog vrhnja
paket piškota (40ak komada)
750g svježeg voća ili ukuhanog s par žlica šećera ili 450g pekmeza od malina/šumskog voća
100g malina za ukrašavanje
čokoladice za ukrašavanje


Stavite žumanjke u posudu na pari i tucite da postanu prozračni i pjenasti. Pripazite da posuda sa žumanjcima nije uronjena u vodu ispod. Dodajte šećer pa tucite dok se krema ne zgusne, otprilike 10ak minuta. Maknite s pare i ohladite.


U drugoj posudi izmiksajte posni sir ili mascarpone, da bude posve kremast. Ulijte kuhane žumanjke i preklapajte kremu spatulom, da se svi sastojci prožmu
Istucite slatko vrhnje u šlag i lagano pomiješajte s kremom.

Piškote jednu po jednu namačite u mlijeko s rumom, stranom koja nema šećera po sebi. Slažite ih na dno tepsije, da pokriju cijelu površinu. Prekrijte s pola voća/pekmeza, pa s pola kreme zatim opet poslažite namočene piškote. Preko njih nanesite preostalo voće/pekmez i kremu.

Ukrasite malinama i nekim čokoladicama, po želji. Ja sam upotrijebila kokos čokoladice, ali možete ih i izostaviti.
Hladite 4-5 sati u hladnjaku i poslužite.










Nema komentara :

Objavi komentar