srijeda, 26. prosinca 2018.

Brinirana purica (citrusna marinada)



Maja u suradnji s Fitness.com.hr

U vrijeme blagdana gotovo svi pečemo perad, a najčešće patku ili puricu. Mnogi se žale na suhu puretinu i nedovoljno okusa, a upravo se briniranjem to može izbjeći. O tome sam kratko pisala u prethodnom tekstu o pečenju mesa, ali nisam napisala omjere pa ću o tome detaljnije u ovom postu. Možda će vam to djelovati kao previše posla, ali nećete požaliti. 


Kada se purica potopi u marinadu, osmozom će u meso ući sol i začini te će purica biti sočna i bogata okusima koje ste kombinirali u vašoj marinadi. Uobičajen omjer je oko pola kile soli na 7L vode. Ne brinite, neće biti preslano.  Ono što je bitno je da sol bude krupna, morska jer sitnija sol ima drukčija svojstva i drukčije se otapa.
Ako nemate dovoljno veliku posudu za mariniranje, upotrijebite čvrstu vreću, poput one za kiseljenje kupusa. 
Puricu mariniram na više načina, no ovaj put ću vam napisati svoju citrusnu marinadu.

Za puricu od oko 5kg pripremite:

oko 7L vode
500g krupne morske soli
1.5-2 žličice mljevenog papra
1 žličicu timijana
150-200g cvjetnog meda
2 neprskane naranče (ili crveni grejp)
1 neprskani limun
4-5 lovorovih listova
4 režnja češnjaka
2-3 žlice maslinova ulja


U toploj vodi otopite sol i med. Dodajte ostale začine. Naranče i limun iscijedite. Koru naranči i limuna dodajte u marinadu. Potopite puricu i ostavite je u marinadi barem 18 sati. Okrenite je 2-3 puta i pazite da je cijela u marinadi.

Prije pečenja je osušite kuhinjskim ubrusima, premažite maslinovim uljem, u utrobu stavite limun iz marinade i stavite puricu u tepsiju za pečenje.


Pecite otklopljeno 30 minuta na 230C. Zatim poklopite, smanjite na 200C i pecite još 30 minuta. Nakon toga otklopite i pecite oko 2 sata.
Meso će biti izuzetno mekano i padat će s kostiju. Puricu nakon pečenja ostavite da odmori barem pola sata, a tek je zatim narežite i poslužite.
Mlince prelijte kipućom vodom, ocijedite i bacite na masnoću od pečenja purice pa poslužite.



Nema komentara :

Objavi komentar