petak, 5. listopada 2018.

{GASTROPIS} DUGI OTOK ZA DUGO SJEĆANJE



Na samom početku odmah da naglasim: Dugi Otok je stvarno dug i to oko 45 km. Od Velog Rata do najjužnijeg rta u blizini otočića Mali i Veli Garmenjak nanizalo se 12 mjesta, jedan park prirode, nekoliko špilja kao iz bajki, maslinici, polja, šuma i beskrajna ljepota koje se ne možete dovoljno nagledati i nauživati.


Na Dugi Otok možete iz Zadra svakodnevnom brodskom vezom Zadar-Sali-Zaglav ili trajektom Zadar-Brbinj. Ako dođete bez auta svakako unajmite skuter ili bicikl jer ovaj otok je od onih mjesta koja doslovce na svakom koraku nude nov doživljaj. 
Niste li neki predan biciklist i vozač mopeda - nema brige. Otok ima autobusnu liniju koja spaja sva mjesta na otoku pa se možete uputiti u obilazak i na taj način. Svakako treba ponijeti dobre tenisice jer šetnje otokom vode kroz makiju, stijene i šumske staze.

Što ne propustiti?
Prva je misao "Ništa!", ali ipak  je Park prirode Telaščica jedno od posebnih mjesta. Jezero Mir s ljekovitim muljem, zaljev Telašćica - čudesno lijepa prirodna luka, poznati klifovi koji se uzdižu 200m nad morem, a u more okomito spuštaju i do 90 metara, otok Katina, ostaci drevnih naselja, sakralni objekti, hridi i otočići...


Brojni arheološki ostaci svjedoče o naseljenosti Telašćice od davnina: grobni humci u polju Čuh, ilirski humci, ostaci rimskih građevina... Preporučila bih da obiđete ostatke crkvice Sv.Ivana iz 11. stoljeća u blizini samog ulaza u Telašćicu. Toliko mira i pozitivnog zračenja rijetko se nađe.

Naselja na otoku su od središta Sali na jugu pa do Velog Rata okrenutog prema pučini na sjevernoj strani, uglavnom poslagana na istočnoj strani otoka koja gleda na mnogobrojne otoke i otočiće zadarskog arhipelaga:  Sali, Zaglav, Žman, Luka, Savar, Brbinj, Dragove i Božava, a Soline, Verunić uz spomenuti Veli Rat nalaze na sjeverozapadu. Veli Rat krasi najviši svjetionik na našoj obali, visok 42 metra. Izgrađen je 1849. godine i prati ga priča da je za fasadu utrošeno 100 000 žumanjaka. 


U svjetioniku su na raspolaganju i apartmani za iznajmljivanje, ali kako je odnedavna na rtu otvoren i poveći kamp taj svjetionički smještaj i nema baš smisla jer su sam rt, plaža i okolna šuma u ljetnim mjesecima prepuni turista. Na tom dijelu otoka u blizini naselja Soline je i čuveni Sakarun. Plaža je kao iz snova: tirkizno more, bijeli pijesak, borova šuma...i bezbroj usidrenih jahti koje narušavaju taj sklad.


Na Dugom Otoku možete naći na stotine uvalica, malih zaštićenih plažica, vidikovaca koji mame da ih fotografirate bezbroj puta, a tu je i čudesna plaža Veli Žal. Smještena u blizini mjesta Dragove okrenuta prema otvorenom moru, pruža se oko kilometar uz obalu pod makijom. Sva u bijelim oblucima i kristalnim pijeskom u moru, pruža doživljaj mira i izdvojenosti. Boje su nestvarne, a zvuk mora koji kotrlja oblutke djeluje kao mantra.


U Salima se osjeća živost općinskog mjesta. Tamo su i jedini bankomat na otoku, market, nekoliko dobrih restorana, tvornica ribljih konzervi i marina kroz koju prolaze i vežu se predivni brodovi na putu u Kornate. 


Saljsko polje je priča za sebe: stoljetne masline razasute u kamenjaru pričaju povijest otoka i podsjećaju da je maslinovo ulje koje nabavite u nekom od OPG-a ili od susretljivih otočana, najvrjedniji suvenir koji možete ponijeti s  otoka. 


Ja bih dodala i kozji sir. Aromatičan, snažan i bogat kao priroda i ljudi Dugog Otoka. Taj sir oplemeni svaki salatu, može uz malo maslinova ulja biti i samostalan obrok, a na doma rađenoj tjestenini čini čuda. 
Dok ste na Dugom Otoku pokušajte doći do svježe ribe: srdele, tuna, kantari, tabinja... Šteta je propustiti takvo obilje.





Nema komentara :

Objavi komentar