subota, 14. travnja 2018.

Osso buco


Maja u suradnji s Fitness.com.hr

Ako ste filmofil poput mene, sigurno vam je poznato ovo jelo, koje se pojavljuje u mnoštvu talijanskih, naročito mafijaških filmova i serija. To uopće ne čudi, obzirom da se radi o savršenom spoju teletine, povrća i vina, koje se najčešće poslužuje uz kremasti milanski rižoto.

Koljenica se najčešće reže na komade debljine 3-4 cm i zatim polako kuha na laganoj vatri. Za ovo jelo možete upotrijebiti povrtni ili goveđi temeljac, ali ako ga nemate, podlijte vodom. 
Odreske se inače prije pripreme uvalja u brašno, no budući da sam ja osso buco pripremala za prijateljicu koja se hrani prema LCHF principima, ovaj put sam taj korak preskočila. Gremolatu možete, ali i ne morate pripremati.


Pripremite:

maslinovo ulje
2 žlice masti ili maslaca
4 komada teleće koljenice
1 veću glavicu luka
1 glavicu češnjaka
2 srednje velike mrkve
1 korijen i lišće peršina
komad celera
malo limunove korice
par listića kadulje
himalajsku sol
svježe mljeveni papar
nekoliko žlica pirea od rajčice
2dl bijelog vina
2dl goveđeg temeljca

za gremolatu:

koricu jednog neprskanog limuna
1 režanj češnjaka
2-3 žlice peršinovog lista
himalajsku sol

Uzmite posudu debljeg dna, dovoljno veliku da vam stanu svi komadi mesa. Ako koristite brašno, pobrašnite odreske. 

Zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri i prepecite meso, da posmeđi s obje strane. Stavite meso sa strane i u posudu dodajte maslac ili mast. Prodinstajte narezani luk, korijenasto povrće i glavicu luka prerezanu po sredini. Malo posolite. Miješajte dok povrće ne omekša. Dodajte pire od rajčice. Malo pojačajte vatru i ulijte vino. Dodajte meso i poslažite ga na povrće. Ostavite dok se vino ne reducira upola.


Zatim ulijte temeljac i poklopite. Kuhajte sat i pol dva, a svakih 20ak minuta okrenite meso. Meso mora biti tako mekano, da ga možete odvajati žlicom. Pripazite da tijekom kuhanja uvijek bude dovoljno tekućine, tj. da meso bude 3/4 pokriveno. Kušajte, začinite po potrebi.


Pomiješajte sve sastojke za gremolatu i umiješajte je u osso buco. Poslužite s prilogom po želji. Ja sam pripremila LCHF "rezance" od jaja i sjemenki, koje objavljujem u idućem postu.






Nema komentara :

Objavi komentar