četvrtak, 15. ožujka 2018.

Miješani kruh s chia sjemenkama


Maja u suradnji s Priroda&DRUŠTVO

Ovaj kruh jedan je od onih koji se ne mijese. Samo kuhačom ili spatulom promiješajte sve sastojke i ostavite tijesto da se diže. Dizanje tijesta traje duže, preko noći, no ako za to nemate vremena ili strpljenja, dodajte više kvasca i zamijesite ga na klasični način. 

Ja sam upotrijebila raženo, bijelo brašno i rogač, no vi umjesto bijelog možete upotrijebiti i neko drugo, poput pirovog ili integralnog brašna.

Pripremite:

četvrtinu žličice suhog kvasca
2 žlice maslinova ulja
oko 450ml tople vode
2 žlice chia sjemenki


Pomiješajte sve suhe sastojke u srednje velikoj posudi. Dodajte vodu i kratko promiješajte drvenom kuhačom ili rukom, da se sastojci prožmu. Namastite posudu i u nju prebacite tijesto. Prekrijte plastičnom folijom i ostavite 12 sati na sobnoj temperaturi. Izvadite tijesto na pobrašnjenu površinu, umiješajte chia sjemenke i malo ga rastanjite. Preklopite ga kao kuvertu i ostavite 15ak minuta na radnoj površini. Rukama oblikujte, da dobijete loptasto tijesto i stavite ga na pobrašnjenu krpu tako da preklopljena strana bude prema dolje.



Pokrijte krpom i ostavite da se udvostruči, sat-dva. (Postupak možete detaljnije pogledati na
linku.)

Pripremite posudu s poklopcem. Zagrijte pećnicu na 230-250C i stavite posudu za pečenje u pećnicu, da se zagrije. Kad se tijesto udvostruči, izvadite posudu i u nju stavite tijesto, tako da sada preklopljena strana tijesta bude okrenuta prema gore. Poklopite i pecite 30min. Zatim otklopite posudu i pecite još 25-30min.






Nema komentara :

Objavi komentar