utorak, 11. srpnja 2017.

Veganski umak od gljiva i šparoga


Maja u suradnji s Priroda&DRUŠTVO 


Ako volite umak od gljiva, probajte klasično vrhnje za kuhanje zamijeniti zobenim. Okus je bogat, kremast, a takav umak je ujedno prikladan za vegane i sve kojima smeta gluten. Mene je posebno oduševila kombinacija s tjesteninom od heljde. Ponekad je pripremam sama, od heljdinog brašna, no kad sam u žurbi, odlično je zamijeni kupovna, iz Prirode&DRUŠTVA.


Pripremite, za dvije osobe:

500g šampinjona ili gljiva po izboru
250ml zobenog vrhnja i malo vode ili povrtnog temeljca


Luk i češnjak sitno nasjeckajte i pirjajte na maslinovom ulju. Luk možete posoliti, da prije povene. Kad se zastakli, dodajte na listiće narezane šampinjone. Dinstajte i kad su gljive pri kraju dodajte šparoge. 


Prelomite ih, da se odvoji tvrđi dio. Tvrde dijelove možete spremiti u hladnjak ili zalediti, za kuhanje temeljaca. Mekaniji dio stabljike natrgajte na komadiće i dodajte gljivama. Prodinstajte pa podlijte zobenim vrhnjem. Oatly zobeno vrhnje jako je kremasto i gusto pa možete razrijediti vodom ili s malo povrtnog temeljca. Začinite. 


Ostavite da krčka i poslužite s tjesteninom po želji. Ja sam upotrijebila odličnu bezglutensku tjesteninu od heljde, koja se odlično slaže s gljivama. 

Po želji posipajte nasjeckanim peršinom.




Nema komentara :

Objavi komentar