petak, 30. lipnja 2017.

Carski drobljenac ili Kaiserschmarren


Maja u suradnji s Fitness.com.hr

Carski drobljenac jedno je od onih jela koja me odmah podsjete na djetinjstvo. Baka ga je najčešće radila na klasičan način - s grožđicama natopljenim u rumu, koji bi zamirisao cijelu kuhinju. Meni je bila draža varijanta s džemom od šljiva, ali i sa svježim voćem pa ga upravo na taj način najčešće pripremam. 


Mnogi kažu da je drobljenac slatki omlet ili neuspjeli, polomljeni omlet, ali iako na prvi pogled neugledno jelo, jako je ukusno. Ujedno i jedno od najdražih jela cara Franje Josipa, po kojem je dobilo ime.

Za dvije manje gladne osobe pripremite:

3 jaja
2-3 žlice kokosova šećera (može i brezin šećer ili neki drugi po izboru)
90g zobenog brašna
150ml mlijeka
prstohvat mljevene vanilije
korica pola neprskanog limuna
100g malina

Odvojite bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke istucite s prstohvatom soli i šećerom. Žumanjke istucite s brašnom i mlijekom. (Umjesto zobenog brašna možete upotrijebiti glatko.) U žumanjke dodajte vaniliju u prahu, koricu limuna i pomiješajte s tučenim bjelanjcima. Postupno miješajte, da ne izbijete zrak iz bjelanjaka. 


Tavu namastite maslacem ili kokosovim uljem, zagrijte na srednje jakoj vatri. Izlijte smjesu i zapecite s jedne strane, zatim preokrenite. Ispecite pa trgajte s dvije vilice, tj. drobite i po želji malo jače zapecite. (Neki nakon što zapeku odozdo preokrenu drobljenac i peku ga u pećnici 8-10min pa zatim natrgaju.)
Po želji posipajte s malo šećera u prahu i poslužite s malinama.


Nema komentara :

Objavi komentar