četvrtak, 4. svibnja 2017.

Pavlova s jagodama

Maja u suradnji s Priroda & DRUŠTVO

Pavlova je jedna od najpoznatijih slastica na svijetu. Ime je dobila po poznatoj ruskoj balerini, Anni Pavlovoj, no na nju jednaka prava polažu Australci i Novozelanđani i dugi se niz godina oko toga prepiru. Naime, i jedni i drugi tvrde da je to upravo njihov nacionalni desert i kreacija! 


Smatra se da je kolač nastao kad je Anna Pavlova sa svojom trupom nastupala po Australiji i Novom Zelandu 20ih godina prošlog stoljeća, no gdje točno, tema je mnogih rasprava. Autorica Helen Leach tome je čak posvetila knjigu i tijekom svojih istraživanja otkrila da je prvi recept za pavlovu zapisan na Novom Zelandu, no kasnije istraživanje koje su proveli autori Wood i Utrecht pokazalo je da slastica potječe iz Sjedinjenih Država, gdje je nastala prema jednom njemačkom desertu.

Kako god bilo, ovaj kolač postao je obavezan na stolovima diljem svijeta. Izvana hrskavo, iznutra meko tijesto, ukrašeno oblačastim tučenim slatkim vrhnjem i voćem uvijek su dobitna kombinacija. U originalu se ukrašavala uglavnom jagodama i kivijem, no možete upotrijebiti bilo koje voće - svježe jagode, maline, breskve, karamelizirane banane, poširane kruške..

Pripremite:

4 bjelanjka
prstohvat soli
125g šećera
pola žlice gustina
1 žličicu octa

200ml slatkog vrhnja
šećera ili sladila po želji
prstohvat vanilije u prahu
300g jagoda

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Istucite bjelanjke s prstohvatom soli. Kada dobijete snijeg, žlicu po žlicu dodavajte šećer. Dobro izmiksajte, da se šećer ne osjeti i da dobijete potpuno glatku, čvrstu smjesu. Kada odvojite mikser od šauma, trebali bi se na metlicama formirati oštri vrhovi tijesta. Zatim dodajte ocat i gustin pa lagano miješajte da se izjednači.


Na tepsiju obloženu papirom za pečenje nanesite tijesto. (Upotrijebite tepsiju od pećnice.) Tijesto neka bude otprilike 20cm u promjeru. Imajte na umu da će se tijekom pečenja pavlova proširiti.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 180C, no zatim smanjite temperaturu na 150C i pecite podlogu oko 60 min. Ohladite.


Slatko vrhnje istucite u šlag s vanilijom i malo šećera u prahu ili upotrijebite med, sladilo.. Podloga je dosta slatka pa slatko vrhnje ne morate previše zaslađivati. Ukrasite kolače tučenim slatkim vrhnjem i jagodama.



Nema komentara :

Objavi komentar