nedjelja, 7. svibnja 2017.

Granola s jagodama



Maja u suradnji s Priroda & DRUŠTVO 

Granola je prepečena mješavina pahuljica, sjemenki i orašastih plodova povezana nečim slatkim i ljepljivim, poput meda, javorova sirupa ili agave. Najčešće se priprema od zobenih pahuljica, no meni je najdraža ona koja ima više različitih pahuljica, poput ove s odličnom mješavinom 6 žitarica, koju sam pronašla u Prirodi & DRUŠTVU. 


Ako se odlučite za zobene pahuljice, birajte one krupne, bolje će se obložiti začinima i bit će hrskavije. Sjemenke birajte po želji. Ovaj put upotrijebila sam sezam, no granola je odlična i sa suncokretom, bučinim sjemenkama, lanom... Suho voće također možete prilagoditi vlastitom ukusu. Meni se jako svidio sušeni bijeli dud jer ga nažalost teško pronalazim svježeg, a jako ga volim. Taj me okus redovito vraća u djetinjstvo, a ujedno daje i notu slatkoće radi koje ne stavljam previše meda u granolu. 


Granolu prelijte mlijekom ili jogurtom, dodajte svježe voće i dobit ćete izuzetno ukusan, hranjiv i okusima bogat obrok.

Pripremite:

1 šalicu lješnjaka
2-3 žlice kokosova ulja
2-3 žlice meda ili javorova sirupa
par žlica vode
pola žličice cimeta
četvrt žličice vanilije u prahu
2 žlice sezama
100g suhog voća (sušeni bijeli dud)


Pećnicu zagrijte na 150 stupnjeva.
Na laganoj vatri otopite med i kokosovo ulje, dodajte vodu. Malo ohladite. U većoj posudi pomiješajte pahuljice, sirove lješnjake, cimet i vaniliju. Prelijte medom i kokosovim uljem pa dobro promiješajte. Istresite na tepsiju od pećnice koju ste prethodno prekrili papirom za pečenje.
Pecite oko pola sata, ali svakih 10ak minuta promiješajte i pripazite da ne zagori.


Izvadite iz pećnice pa umiješajte sezam i sušeni dud. U potpunosti ohladite pa pospremite u staklenku. Ovako pripremljenu granolu upotrijebite kroz 4-5 tjedana. Možete je jesti s mlijekom ili jogurtom, ali i koristiti kao podlogu za kolače ili za posipanje po različitim slasticama.





Nema komentara :

Objavi komentar