četvrtak, 11. svibnja 2017.

Čokoladni trufflesi ili tartufići


Maja u suradnji s Priroda & DRUŠTVO

Čokoladni trufflesi ili tartufići dijele ime s najpoznatijom i najskupljom gljivom na svijetu. Dijelom je to zbog njihovog nepravilnog, kvrgavog oblika, dijelom zato što bi se trebali raditi od kvalitetne čokolade s visokim udjelom kakao mase pa se ih se smatra relativno skupom delikatesom.


Zašto su kvrgavi? Zato što se tijekom izrade tartufića čokolada u dlanovima grije i teško je napraviti savršene kuglice. Ako slučajno imate slabu cirkulaciju i hladne ruke, ova slastica je kao stvorena za vas. Vaši će trufflesi biti savršeniji od mojih, koji su se dosta brzo topili pa sam ruke hladila u zamrzivaču. Možda sve skupa djeluje komplicirano, ali vjerujte, vrijedni su truda. Kad zagrizete u ovu savršenu, kremastu kuglicu, zaboravit ćete na sve te “muke” i začas ćete smišljati koju ćete sljedeću kombinaciju okusa isprobati.


Za 20ak kuglica pripremite:

200g kvalitetne tamne čokolade s minimalno 70% kakao mase
4 žlice kokosova ulja
1 žlicu nasjeckanog kandiranog đumbira
par arancina ili koricu naranče
2 žlice rogača u prahu
kakao prah i rogač u prahu za dekoraciju


Čokoladu otopite na pari. Dodajte kokosovo ulje i zobeno vrhnje pa promiješajte da dobijete, glatku, kremastu smjesu. Podijelite čokoladu u dvije posudice.
U jednu posudicu dodajte 2 žlice prosijanog rogača u prahu, a u drugu dodajte sitno nasjeckan đumbir i arancine. Ohladite.


Kad se smjesa stegne, napravite kuglice. Grabite žličicom i što brže formirajte kuglice. Čokoladne s rogačem uvaljajte u rogač u prahu, a čokoladne s đumbirom i arancinima uvaljajte u kakao prah. Možete ih uvaljati i u mljevene orašaste plodove ili kokos.



Nema komentara :

Objavi komentar