subota, 1. travnja 2017.

Grickalica od slanutka


Maja za Priroda & DRUŠTVO

Slanutak, omiljena namirnica starih Grka i Rimljana podrijetlom je iz Perzije. Iako nije svugdje popularan kao na Bliskom Istoku, s vremenom je mnogima postao zanimljiv, ponajviše zbog svog nježnog okusa i škrobaste teksture, ali i mogućnosti da se sačuva osušen ili kupi već skuhan, u konzervi.
Ako koristite suhi, dan prije ga namočite, a zatim kuhajte. Sol dodajte tek na kraju jer će inače od nje slanutak tijekom kuhanja otvrdnuti. Isto vrijedi i za kisele namirnice. 


Kada nemate vremena, varijanta u konzervi je iznimno zgodna jer olakšava i ubrzava pripremu, naročito ako vas iznenade gosti. Začas možete pripremiti salatu, prilog ili svima omiljeni hummus. Slanutak je neutralan, odlično se slaže s tikvicama, patlidžanom, paprikama, ali i raznim sirevima i začinima. Odličan je za dijabetičare jer održava zdravu razinu šećera u krvi, bogat je vitaminom B, ima niski glikemijski indeks, bogat je vlaknima koja pomažu kod snižavanja kolesterola, smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih žila... 


Meni su posebno drage ove grickalice, koje dobro dođu kao laganija zamjena za neke nezdrave varijante. Ako vam je garam masala prejaka, upotrijebite samo sol i svježe mljeveni šareni papar. Možete slanutak prvo namastiti maslinovim ili kokosovim uljem pa onda začiniti, ali meni je draži bez dodavanja ulja.

Pripremite:

1 ravnu žličicu začina po želji (garam masala, kumin, kim, chili, dimljena paprika, ljuta paprika...)
prstohvat himalajske soli


Slanutak ocijedite i osušite papirnim ubrusom ili krpom. Posipajte garam masalom, posolite, dobro promiješajte, da se sav slanutak obloži. Stavite u tepsiju obloženu papirom za pečenje i pecite pola sata na 200C. Svakih desetak minuta promiješajte ili protresite tepsiju, da se slanutak ispeče jednako sa svih strana.


Slanutak bi izvana trebao biti hrskav, iznutra mekan. Tijekom hlađenja će se stvrdnuti pa pripazite da ga ne prepečete. Grickalicu možete konzumirati odmah, ali je možete i pospremiti u staklenku. Imajte na umu da će nakon nekog vremena omekšati i da je najbolje da ga potrošite kroz 4-5 dana. Ovakav, pečen i začinjen slanutak možete također dodati u salate.


Ako želite slatku varijantu, ocijedite i osušite slanutak, prelijte ga s dvije žlice meda i posipajte žličicom mješavine za medenjake ili čistim cimetom




Nema komentara :

Objavi komentar