subota, 18. ožujka 2017.

Zeleno varivo s lećom


Maja za Priroda & DRUŠTVO

Proljeće je na vratima, a s njim i uobičajeni glasnici proljeća – reklame za anticelulitne kreme, preparate i programe za mršavljenje. Pretpostavljam da neki od vas sada razmišljaju o skidanju pokojeg kilograma, kako biste postigli svoju najbolju formu do ljeta. Radi toga  stavljam laganije recepte, prikladne za one koji skidaju kilograme, ali i za sve one koji žele unijeti neke zdravije promjene u svoju uobičajenu prehranu. 


Budući da jako volim jela na žlicu i variva svih vrsta, odlučila sam skuhati lagano zeleno varivo s lećom. Vi možete upotrijebiti i proso, heljdu ili neku žitaricu po želji, ali varivo obogatiti i nekim mesom. Ja sam ovaj put samo prepekla tanko narezan špek, a vi možete ispeći šnicle ili ranije prodinstati meso narezano na kockice pa zatim dodati povrće i podliti temeljcem ili vodom. 
 
Pripremite:

500g brokule
2 srednje velike tikvice
1 šalicu od 2dl zelenih mahuna
pola šalice graška
nekoliko stabljika mladog luka narezanih na kolutiće
vodu ili temeljac


Na maslinovu ulju prodinstajte mladi luk. Ako koristite smrznuto povrće, prvo na luk dodajte ono što je smrznuto, a nakon kraćeg dinstanja dodajte i sirovo. Tikvice i brokulu dodajte na kraju. Tikvice operite, narežite na kockice, brokulu natrgajte na cvjetiće, a njezinu stabljiku narežite na šnitice. 


Podlijte vodom ili temeljcem, da prekrije povrće. Ja sam upotrijebila goveđi temeljac. Pustite da uzavri i smanjite temperaturu. Kušajte kroz 10ak minuta. Kad povrće omekša, dodajte procijeđenu leću iz konzerve. Posolite, popaprite po želji. 



 




Nema komentara :

Objavi komentar