ponedjeljak, 27. ožujka 2017.

Trostruko čokoladna mousse torta s kikirikijem u karamelu



Ova je torta nastala nakon što smo moj dragi i ja mozgali, u želji da ispečem nešto nalik Sinckersu. Odlučila sam ipak napraviti nepečenu tortu, koja više nalikuje na mousse, ali ipak ima neke komponente Snickers čokoladice. On je ljubitelj moussea pa sam radi toga kombinirala taj tip kreme i karamel u kikirikiju. Ako ne volite kikiriki, u karamel možete umiješati na šnite narezane banane.
Kod izrade karamela budite oprezni i pridržavajte se postupka za svaku komponentu, kako bi vam svaki dio kolača bio spreman na vrijeme. Za kremu upotrijebite kvalitetnu tamnu, manje slatku čokoladu, da torta zbog kombinacije čokolade i karamela ne bi bila preslatka.


Pripremite, za kalup od 24cm:

za podlogu:

150g keksa (Plazma, Digestive ili neki drugi keks tog tipa)
70g maslaca
dvije žlice kvalitetnog kakao praha
prstohvat soli


Kekse sameljite u multipraktiku. Dodajte prosijani kakao prah i prstohvat soli. Otopite maslac i ulijte u mljevene kekse. Pomiješajte, da dobijete mrvičastu smjesu. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje ili s dva sloja prozirne folije. Pripazite da nigdje "ne pušta", kako vam kasnije mousse krema ne bi curila iz kalupa. Smjesu od keksa rasporedite i utisnite u kalup, ostavite sa strane. Pripremite karamel.

za kikiriki u karamelu:

100g šećera
3 žlice maslaca
70ml slatkog vrhnja
oko 100g krupno sjeckanog neslanog kikirikija (pripremite i malo dodatnog kikirikija za ukrašavanje torte)


Stavite šećer u posudu debljeg dna. Zagrijavajte ga na srednje jakoj temperaturi, da se otopi i postane jantarne boje. Ne morate miješati šećer, samo povremeno nakrenite posudu, da se šećer jednako otapa. Ako ga miješate, poslužite se kuhačom. U slučaju da vam se zgruda, otopit će se nakon nekog vremena. Bitno je da karamel ne ostavljate i da pazite na njega cijelo vrijeme.
Kad se sav šećer otopi pažljivo dodajte maslac. Pripazite jer bi otopljeni šećer mogao prskati. Žustro miješajte metalnom pjenjačom, tucite da se ujednači i zatim maknite s vatre pa ulijte slatko vrhnje. Cijelo vrijeme miješajte pjenjačom, kako biste dobili gladak, ujednačen karamel. Možete ga kratko vratiti na vatru i miješati da se ujednači. Ja ga najčešće prelijem u drugu posudu, da se brže ohladi. Ako ostane u posudi debljeg dna, duže će se hladiti.

U mlakasti karamel dodajte očišćeni, krupno nasjeckani kikiriki. Promiješajte spatulom, da se sav kikiriki obloži karamelom. Ostavite da malo stoji. Nakon nekoliko minuta nanesite sloj kikirikija u karamelu na tijesto od keksa. Ostavite rub od dva centimetra nepokriven karamelom, zbog estetike, da kasnije ljepše izgleda presjek. Pripremite mousse kremu.


za mousse kremu:

400g kvalitetne tamne čokolade
600ml slatkog vrhnja
1 žličicu želatine u prahu (za nju ćete trebati 2 žlice hladne vode)


Želatinu prelijte s 2 žlice hladne vode i ostavite da stoji. Na pari ili u mikrovalnoj pećnici otopite čokoladu. 500ml slatkog vrhnja odvojite. Dok se čokolada otapa, to slatko vrhnje istucite u šlag.
Preostalih 100 ml slatkog vrhnja ugrijte na laganoj vatri. U njemu otopite nabubrenu želatinu. Miješajte, da nema grudica i zatim otopljenu želatinu umiješajte pjenjačom u otopljenu čokoladu. Tucite cijelo vrijeme, da dobijete glatku čokoladnu smjesu. Spojite čokoladu i šlag. Ako smjesu jače istučete, izbit ćete zrak iz šlaga pa će krema biti kompaktnija i čvršća. Ako želite da bude mekša, "flafastija", lagano umiješajte čokoladu u šlag.


Rasporedite kremu na tijesto u kalupu. Stavite u hladnjak na nekoliko sati, da se krema stisne.
Kad se kolač ohladi i stisne, pripremite glazuru. Možete raditi kakvu god želite, ja sam ovaj put radila neku varijantu mirror glazea. Iz varijante glazure s linka sam izostavila vodu i šećer.

Glazuru možete samo naliti na kolač u kalupu, ali možete i žlicom raspoređivati glazuru, tako da manji mlazovi cure niz kolač. Ohladite, ukrasite kikirikijem. Kada kolač budete rezali, pripremite veći, oštar nož. Uronite ga u vrelu vodu i obrišite. Režite šnite i nakon svakog reza nož umočite i obrišite krpom, da vam ne uprlja iduću šnitu.




4 komentara :