srijeda, 1. veljače 2017.

Amarant - "hrana bogova"


Maja za Priroda & DRUŠTVO

Kod nas poznat pod nazivom štir ili šćir, amaranth je drevna pseudožitarica koja se uzgaja već 8.000 godina. Nalikuje prosu i rasprostranjen je diljem Azije i Amerike gdje postoji čak više od šezdeset različitih vrsta. Azteci i Inke smatrali su ga svetom namirnicom, hranom za bogove te mu dali ime amaranth ili besmrtnost.
Kod nas je amaranth prisutan tek u novije vrijeme. Naime, ta drevna zrnca nemaju glutena i zbog toga su omiljena među celijakičarima, ali i svima koji imaju poteškoća s glutenom ili traže alternativu klasičnim prilozima poput tjestenine, riže, krumpira. 


Zbog obilja proteina, kalcija, vlakana, željeza, aminokiselina, minerala i vitamina (A, B6, K, C) amaranth ima različita ljekovita svojstva. Pomaže kod slabokrvnosti, snižava visoki tlak i kolesterol, jača kosti, obiluje folnom kiselinom i štiti fetus, pozitivno djeluje na probavu i imunitet, pomaže kod mršavljenja.

Za razliku od drugih žitarica, koje gube svoja nutritivna svojstva ako se kuhaju ili raskuhaju, amaranth ih tijekom kuhanja zadržava. Hranjive tvari nalaze se u jezgri, a ne u ovojnici ovih dragocjenih zrnaca, stoga ne morate brinuti. Slobodno kuhajte i pecite amaranth, stavljajte ga u kruh i peciva, kolače, kaše, salate i juhe.
Ako ćete ga kuhati, upotrijebite trostruku količinu vode u odnosu na amaranth. Prvo ga lagano prepržite na malo masnoće, pa podlijte vodom (ili temeljcem za slane priloge) i dodajte začine. Za dvadesetak minuta maknite s vatre i poslužite uz meso i povrće ili dodajte salati. 


Ono što je mnogima naročito zanimljivo je da se od Amarantha mogu peći kokice! Zrnca će na vrućoj tavi pucati i proširiti se pa ćete na taj način dobiti zdravu grickalicu koju možete upotrijebiti na više načina – u kaši za doručak, zdravim kuglicama i pločicama, te raznim drugim slasticama i slanim jelima.


Za 25 kuglica pripremite:

koricu jedne neprskane naranče
sok pola naranče
prstohvat začina za medenjake ili mješavine cimeta  i nekog drugog začina


Čokoladu otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Malo ohladite, dodajte sok pola naranče i koricu. Promiješajte i ujednačite pjenjačom ili spatulom. Dodajte začine i kokice od amarantha. Miješajte da se svi sastojci prožmu i da se amarant obloži otopljenom čokoladom. 


Ostavite 15ak minuta da se prožme pa napravite kuglice. Grabite smjesu žličicom i stisnite prstima u kuglicu, valjajte među dlanovima. Stavite u ukrasne košarice.


Za kašu od amaranthovih kokica i naranče pripremite:

2dl bademovog ili nekog drugog mlijeka
1 žličicu kakao praha
2-3 kockice tamne čokolade
meso naranče koju ste upotrijebili za prethodni recept
žličicu meda ili javorovog sirupa 


Kokice namočite u bademovom mlijeku. Dodajte kakao prah i med ili sladilo po želji. Promiješajte i dodajte nasjeckanu naranču. 


Tamnu čokoladu nasjeckate na komadiće i umiješajte u kašu. Po želji ukrasite voćem i poslužite.




Nema komentara :

Objavi komentar