utorak, 13. prosinca 2016.

Bezglutenski kolač od mrkve


Maja za Priroda & DRUŠTVO

Kolač od mrkve možete pripremati s različitim vrstama brašna i orašastim plodovima, s pireom od jabuke, bundeve ili sa suhim voćem... Mogućnosti su beskrajne. Meni je najdraža ova, s bademima jer me radi kombinacije okusa podsjeća na meni jako drag marcipan. Bademe sam sitno samljela u mlincu za kavu, u brašno, kako bi tijesto što više nalikovalo biskvitu. Pomiješala sam mljeveni kokos i kokosovo brašno, ali ako želite možete upotijebiti samo mljeveni kokos.
Ovaj put sam suho voće izostavila, ali vi ga možete upotrijebiti. Preporučam sitnije grožđice ili nasjeckane brusnice, namočene u likeru ili rakiji. Dat će poseban okus i miris vašem kolaču.

Pripremite, za kalup od 22cm:

4 veća jaja
120g eritritola (Sukrina) ili 100g smeđeg šećera
4 žlice kokosova ulja
3-4 žlice jogurta
300g sitno naribane mrkve
125g sitno samljevenih badema
50g mljevenog kokosa
2 žlice mljevenog psylliuma
2 žlice mljevenih suncokretovih sjemenki
1 žličicu praška za pecivo
pola žličice sode bikarbone
1 žličicu cimeta
pola žličice začina za medenjake


za kremu:

500g svježeg kremastog sira
200ml slatkog vrhnja ili grčkog jogurta
2 žlice meda ili eritritola
ekstrakt vanilije ili malo mljevene vanilije


Mrkvu ogulite i sitno naribajte. Pokapajte limunovim sokom i posipajte ribanom limunovom koricom. Istucite jaja i eritritol, dodajte kokosovo ulje, jogurt i naribanu mrkvu. Postupno dodavajte mljevene bademe, kokosova brašna i ostale suhe sastojke. Dobro izmiksajte, da dobijete vlažnu, ali kompaktnu smjesu.


Stavite u namašćeni ili papirom za pečenje obložen kalup i pecite 45 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 170C. Ohladite i pripremite kremu. Istucite svježi sir i slatko vrhnje ili jogurt, dodajte vaniliju, limunov sok i koricu. Premažite biskvit kremom i poslužite. 


Ako želite, biskvit možete prerezati i namazati kremom pa zatim premazati izvana. Ukrasite nasjeckanim bademima.





Nema komentara :

Objavi komentar