ponedjeljak, 7. studenoga 2016.

Namaz od fete i raženi kruh sa sjemenkama



Namaz od fete popularan je diljem Mediterana, ali naročito u Grčkoj, gdje se priprema u nekoliko varijanti. Ona najčešća, kopanisti, zapravo je najjednostavnija. Feta, jogurt, češnjak, svježa menta i maslinovo ulje. Neki dodaju suhe papričice, neki na roštilju pečenu papriku, neki origano ili ružmarin, ali zapravo svaka kuća priprema svoju varijantu svima poznatog i omiljenog namaza od fete. Poslužuje se uz prepečeni kruh,  svježe ili ukiseljeno povrće i maslinovo ulje, a često ga prati i ouzo, neizostavni gost svake grčke meze. 


Ovaj put sam pripremila raženi kruh sa sjemenkama, kojeg ovaj namaz savršeno nadopunjava. Kruh je odličan svjež, ali i prepečen, dobro podnosi i zamrzavanje. Ako želite, možete ga narezati na šnite i zamrznuti, tako da između svake šnite stavite komad papira za pečenje i omotate ga vrećicom za zamrzavanje. Kasnije ga odmznite i kratko ugrijte ili prepecite na tavi.

Pripremite, za raženi kruh sa sjemenkama:

500g raženog brašna
2 žlice pirovih posija
2 žlice mljevenog rogača
pola žličice himalajske soli
2 žlice maslinova ulja
1 žličicu suhog kvasca
oko 3.5-4dl tople vode
po 2 žlice sezama, lanenih i suncokretovih sjemenki 


Pomiješajte raženo brašno, mljeveni rogač, pirove posije i sol. Dodajte suhi kvasac, ulje i toplu vodu. Zamijesite tijesto. Mora biti kompaktno i ne preljepljivo. Ostavite ga na toplom, u posudi pokrivenoj krpom da se diže oko 2 sata. Zatim tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu, umiješajte sjemenke i oblikujte okrugli kruh. 


Ako želite da se na kori bolje vide pukotine, pobrašnite kruh bijelim brašnom. Stavite kruh u pobrašnjenu posudu u kojoj će se kasnije peći i ostavite da se diže još pola sata. Zagrijte pećnicu na 220C i pecite kruh 40 minuta. Zatim temperaturu smanjite na 200C i pecite još 20ak minuta. Ohladite pa poslužite uz namaz.


za namaz:

180g feta sira 
125ml ovčjeg jogurta ili kremastog svježeg sira
3 manje glavice ljutike
2 žlice maslinova ulja
mljevenu ljutu papričicu
1 žlicu korice neprskanog limuna
svježe mljeveni papar


U blenderu usitnite ljutiku, fetu i jogurt. Dodajte maslinovo ulje, ljutu papričicu i limunovu koricu. Začinite svježe mljevenim paprom. 


Kušajte pa posolite po potrebi. U ovaj namaz možete dodati inćune, masline, kapare, sušene rajčice, češnjak, bilo koji svježi začin po želji.. 


Dodatke birajte prema vlastitom ukusu. Poslužite uz kruh ili krekere, a možete i kruh narezati na tanke šnite, osušiti ga u pećnici ili prepeći na tavi, da dobijete dvopek-krekere. Na taj  način možete upotrijebiti i ostatke bilo kojeg starog kruha.








2 komentara :

  1. odlično mi oboje izgleda (kruh pogotovo zbog rogača) i isprobat ću prvom prilikom

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, draga! <3 U dosta kruhova stavljam rogač i baš mi se sviđa okus i boja kruha. <3


      (Maja)

      Izbriši