četvrtak, 17. studenoga 2016.

Juha od Hokkaido tikve i đumbira


Maja za Priroda & DRUŠTVO

Hokkaido tikva često se naziva i kraljicom tikvi. Poznata je i kao japanska tikva te crvena kuri tikva. Uzgaja se posvuda, od Japana do SAD-a, a u posljednje vrijeme sve više i kod nas. Bogata je vitaminima A, B i C, kalcijem, fosforom i željezom, beta karotenom i vlaknima, a radi specifičnog okusa možete je upotrijebiti za slana i slatka jela. Posebna je i po tome da se ne mora guliti pa je tijekom pripreme samo dobro operite četkicom ili grubljom spužvicom. 


Rok trajanja joj je dosta dug, oko 6 mjeseci, a stajanjem se povećava količina ugljikohidrata i vitamina te je njezin sladak, kestenjasti okus još intenzivniji. Kremasta je, bogatog orašastog okusa, radi čega je često koristim u kolačima i slatkim receptima. Možete je upotrijebiti i za juhe, rižota, variva, tople i hladne salate, pekmeze i pudinge. S vama za početak dijelim jednu brzu, jednostavnu i pikantnu juhu, savršenu za hladne dane i liječenje prehlade.

Pripremite:

1 srednje veliku Hokkaido tikvu (oko 600g)
1 veću glavicu crvenog luka i 2-3 glavice šalota luka
komadić đumbira veličine 2cm
6dl kokošjeg temeljca ili vode
sol


Hokkaido tikvu dobro operite, raspolovite i odstranite koštice. Ne morate je guliti, već koru uklonite samo ako je oštećena. Ako imate više vremena, tikvu možete prvo ispeći u pećnici, a onda je usitniti štapnim mikserom. Na taj način dobit ćete još bogatiji, intenzivniji okus. 


Sirovu tikvu narežite na kockice, stavite u lonac na malo maslinova ulja pa dodajte očišćen i grubo narezan luk i nasjeckani đumbir. Promiješajte, kratko prepecite i podlijte temeljcem ili vodom. Kuhajte na laganoj vatri, dok ne omekša, otprilike 10-15 minuta.


Usitnite štapnim mikserom i po potrebi razrijedite s malo vode. Ako želite, umjesto vode dodajte malo vrhnja za kuhanje ili mlijeka. Posolite. 


Posipajte kockicama prepečenog kruha, bučinim sjemenkama ili pokapajte s malo bučinog ulja.




1 komentar :

  1. volim ovu juhicu :DD pogotovo kad imam domaće bučino ulje! Ne znam jesi li kad probala,ali umjesto maslinovog ulja znam staviti maslac od kikirikija (čisti naravno od myproteina) i okus bude još bolji

    OdgovoriIzbriši