petak, 11. studenoga 2016.

Čokoladni chia puding


Maja za Priroda & DRUŠTVO
 
U posljednjih nekoliko godina chia sjemenke gotovo da su istisnule različite pahuljice s trona najdražeg i najpopularnijeg doručka. Brzo se pripremaju, zgušnjavaju razne voćne kaše, pudinge i smoothieje te brzo izazivaju sitost, radi čega su naročito zanimljive svima koji nastoje unositi manje ugljikohidrata ili smanjiti tjelesnu težinu. 


Chia sjemenke porijeklom su iz Meksika i Gvatemale. Chia na majanskom znači snaga, a zbog svojih brojnih zdravstvenih i nutritivnih svojstava koristile su se čak kao platežno sredstvo!
Plod su biljke iz porodice metvice i bile su omiljene aztečkoj civilizaciji, posebno ratnicima kojima je na pohodima trebala brza i zasitna okrjepa, ali na Zapadu se pojavljuju tek prije 20ak godina. Ta sitna zrnca, koja variraju od bijele do tamnosmeđe boje odličan su izvor vlakana, antioksidansa, bogata su proteinima, vitaminima A, B, E i D, mineralima kalcijem, kalijem, željezom, manganom, bakrom i cinkom. Obzirom da jačaju krvne žile i kosti, snižavaju glukozu u krvi, štite probavu, umanjuju znakove starenja i pomažu kod mršavljenja, ne čudi da su najpopularnija superhrana na svijetu.

Imaju 8 puta više omege-3 od lana i rok trajanja im je duži, a za razliku od lana, ne moraju se samljeti kako bi se povećala njihova iskoristivost, već se mogu konzumirati u svom izvornom obliku. Kada se namoče i nakon desetak minuta apsorbiraju tekućinu, postaju gelaste i djeluju kao učvršćivač zbog čega su zgodne i za pripremu zdravih pekmeza i namaza koji se inače kuhaju i zgušnjavaju sa šećerom.


Chia sjemenke možete unaprijed namočiti i takve čuvati u hladnjaku čak dva tjedna. Svako jutro odvojite porciju i dodajte drukčije voće ili začine i imati ćete spreman doručak za nekoliko minuta. Ako ih stavite u staklenku s poklopcem, možete ih ponijeti u školu, na fakultet ili posao. Preporučena dnevna količina za odrasle osobe je jedna žlica suhih sjemenki ili 8 žlica gelastih. 


Osim što su odlične u različitim smoothiejima, pudinzima i pekmezima, možete ih posipati po salati, staviti u variva, juhe, rižota i razne druge priloge.. Svako će jelo obogatiti vlaknima, obiljem vitamina i minerala te mu povećati volumen i time vam stvoriti dojam da ste pojeli više nego što doista jeste. Ja sam vam pripremila zdrav i bogat čokoladni chia puding, koji će vas satima držati sitima.

Pripremite, za jednu osobu:

1 žlicu chia sjemenki
1 žlicu kakao praha
1 manju bananu
1 žličicu kokosova ulja
Sukrin ili sladilo po želji


Vilicom zgnječite bananu, dodajte mlijeko i istucite u kašicu. Umiješajte kokosovo ulje i chia sjemenke, protein, kakao. Kušajte i po želji dodatno zasladite. Ostavite desetak minuta, da chia sjemenke nabubre pa posipajte kokosovim čipsom. 



Nema komentara :

Objavi komentar