petak, 8. srpnja 2016.

Bezglutenska stracciatella torta s crvenim ribizlama


Maja inspirana receptom za Stracciatella tortu

Pripremite, za kalup od 22cm:

konzervu od 400g crvenog graha (220g ocijeđene mase)
4 srednje velika jaja
5 žlica smeđeg šećera ili sladilo koje zamjenjuje tu količinu šećera
5 žlica kokosovog ulja (ili maslaca, biljnog ulja)
6 žlica kakao praha
1 ravna žličica praška za pecivo
pola žličice sode bikarbone
četvrt žličice vanilije u prahu


za kremu:

500ml mlijeka
4 žlice gustina
3 žlice šećera ili sladila koje zamjenjuje tu količinu šećera
100g bijele čokolade
400ml slatkog vrhnja ili svježeg kremastog sira
(instant želatina po izboru)
100g tamne čokolade
125g ribizla + dodatni grozdići za ukrašavanje


Tijesto možete napraviti tako da sve sastojke usitnite u blenderu i samo izlijete u kalup obložen papirom za pečenje. Ako nemate blender, onda grah usitnite uz pomoć štapnog miksera. Bit će vam lakše ako dodate jedno po jedno jaje, a zatim suhe sastojke. 

Pećnicu zagrijte na 160C i tijesto pecite 30ak minuta. Provjerite čačkalicom je li pečeno. Ako izlazi čista, tijesto je pečeno i izvadite ga iz pećnice da se hladi. Odvojite ga od papira za pečenje, ohladite na rešetki i zatim vratite u kalup.


Kada se tijesto ohladi, pripremite kremu. Odvojite 100ml mlijeka od pola litre. Preostalih 400ml stavite na laganu vatru. U manjoj zdjelici pomiješajte gustin i 100ml mlijeka. Dobro istucite da nema grudica.
Kada se mlijeko ugrije, u njemu otopite šećer/sladilo, a zatim i bijelu čokoladu. Uz stalno miješanje dodavajte gustin i kuhajte par minuta na laganoj vatri, da se krema stegne. Prelijte u drugu, hladnu posudu i pokrijte prozirnom folijom, tako da prianja uz kremu. Ohladite.


Istucite slatko vrhnje u šlag, pomiješajte s izmiksanom ohlađenom kremom. Ako želite da vam krema bude čvršća, dodajte 1 instant želatinu. Bit će dovoljno da je s kremom izmiksate 2-3 minute. Zatim lagano spatulom umiješajte 100g nasjeckane tamne čokolade i 125g ribizla. (Umjesto slatkog vrhnja možete dodati svježi sir, ali pripazite da nema grudica.)

Nalijte kremu na tijesto i ostavite u hladnjaku preko noći. Sutradan poslužite s voćem ili ukrasite glazurom od 100g tamne čokolade otopljene sa 100ml slatkog vrhnja.




Nema komentara :

Objavi komentar