subota, 14. svibnja 2016.

Mrvičasta pita od rabarbare i jagoda


Maja u suradnji s Fitness.com.hr


Pripremite, za kalup od 24cm:

250g zobenog brašna (fino sameljite zobene pahuljice)
100g kokosovog brašna
100g mljevenih badema ili lješnjaka
žlicu psyllium ljuskica
nekoliko žlica bademovog ili kravljeg mlijeka
oko 6 žlica kokosovog ulja (može i neko biljno poput suncokretovog)
2 žlice kokosovog ili nekog drugog šećera

za punjenje:

3 stabljike rabarbare
1kg jagoda
koricu jednog neprskanog limuna
pola žličice vanilije u prahu
po prstohvat cimeta i đumbira
žlicu psyllium ljuskica i 2 žlice škrobnog brašna
nekoliko žlica kokosovog ili smeđeg šećera



Pomiješajte zobeno i kokosovo brašno. Za ovaj recept je potrebno vam je pravo kokosovo brašno, a ne mljeveni kokos kakav inače drže u svim trgovinama. 
(Ukoliko ne želite raditi ovo bezglutensko, vegansko tijesto, napravite obično od bijelog ili integralnog brašna. Pomiješajte 450g brašna, 50g šećera, 200g maslaca i 1 veće jaje.)


Dodajte mljevene bademe, psyllium, šećer i zatim umijesite tijesto s otopljenim, ohlađenim kokosovim uljem i bademovim mlijekom. Kod količine ulja pripazite jer nisu sva brašna ista i ne popiju jednaku količinu ulja/tekućine. Stoga postupno dodavajte ulje i mlijeko i mijesite, dok ne dobijete loptu koja je kompaktna i lako se odvaja od posude. Loptu malo spljoštite, da dobijete disk i omotajte prozirnom folijom. Stavite tijesto u hladnjak na 30ak minuta.


Operite jagode i rabarbaru. Jagode narežite na polovice ili četvrtine ako su veće, a rabarbaru na šnitice. Pomiješajte, dodajte koricu jednog limuna, šećer, vaniliju i ostale začine. Posipajte mješavinom psylliuma i škrobnog brašna pa ostavite da stoji.

Izvadite tijesto, odvojite malo više od pola i razvaljajte na papiru za pečenje pa stavite u namašćeni kalup za pite. Utisnite u dno  i stranice, izbockajte vilicom pa vratite u hladnjak. Ostatak tijesta možete razvaljati i rezati trake, a možete ga i samo izmrviti rukama pa kasnije posipati po voću.


Golo tijesto pecite 10ak minuta u pećnici zagrijanoj na 175C. Zatim izvadite iz pećnice i posipajte s malo šećera, dodajte voće. Nemojte ulijevati tekućinu koju je voće ispustilo, nego voće malo ocijedite prilikom vađenja iz posude. Po voću posipajte ostatak tijesta i pecite još 30-40ak minuta. Ako primijetite da tijesto odozgo tamni, nakon prvih 15min ga prekrijte papirom za pečenje.

Izvadite iz pećnice, ostavite da se hladi barem 45min kako bi se punjenje ohladilo i stisnulo. Poslužite samo ili uz tučeno vrhnje, sladoled.



Nema komentara :

Objavi komentar