petak, 8. travnja 2016.

Smoothie bowl ili glatkić zdjelica


Maja u suradnji s Fitness.com.hr
 
Oni koji me duže prate znaju da smoothieje odavno zovem glatkići i da su takvi, tekući ili u zdjelici moj najdraži doručak. Na blogu je puno takvih recepata, no svejedno često dobijem upite o tome kakve glatkiće najčešće radim, što dodajem i koje kombinacije volim pa sam odlučila sastaviti detaljniji post o glatkićima u zdjelici.


Glatkić zdjelica razlikuje se od običnog glatkića po gustoći. Sličnija je kaši, kompaktnija, a dodavanjem malo više voća ili tekućine pretvara se u svima znani, najdraži nam glatkić.

Baza može biti kakva vam srce poželi. Oni koji upotrjebljavaju životinjske proizvode stavljaju mlijeko, jogurt, kefir, posni sir, no mnogi koriste i biljna mlijeka - bademovo, rižino, kokosovo, sojino.. Ako ne želite dodavati nikakvo mlijeko, upotrijebite vodu, smiksano voće, zeleni ili neki drugi čaj.. 

Pahuljice možete, a i ne morate dodavati. Meni su najdraže zobene i heljdine pahuljice, ali upotrjebljavam i ječmene, pšenične i ražene. Umjesto pahuljica možete upotrijebiti i pseudožitarice i žitarice bez glutena poput heljde, prosa, quinoe, amarantha.


Sladila rijetko koristim, no najčešće je to stevija, ponekad med, javorov, agavin sirup ili slađe suho voće poput datulja, šljiva, smokava, grožđica. Osim suhog, možete dodati i orašasto voće kao što su bademi, indijski oraščići, orasi. Od njih će vaša glatkić zdjelica biti još bogatija i kremastija.

Voće i povrće može biti svježe, smrznuto, ukuhano, pečeno, kakvo god želite. S bananama se npr. odlično slažu mladi špinat, blitva, kovrčavi kelj. S malinama i narom cikla, s jabukom i narančom mrkva, tikva i batat.
Osim voća i povrća, mnogi koriste i cvijeće, no u tom slučaju budite oprezni i upotrijebite samo cvijeće za koje ste sigurni da nije tretirano nikakvim sredstvima.

Danas, kada na domaćem tržištu imamo obilje nekad egzotičnih proizvoda, ovakve zdjelice lako je obogatiti raznim sastojcima i supernamirnicama kao što su goji bobice, chia sjemenke, zrna kakaovca, suha aronija, pelud, konoplja u prahu, kelp, lucuma prah, maca prah, psyllium ljuskice... Ako želite pojačati proteine, možete staviti obični ili veganski whey. No, ako volite klasiku, držite se kakao praha ili rogača.

Ovisno o voću i ostalim sastojcima kombiniram začine, ali najčešće su to vanilija u prahu, cimet, kurkuma, đumbir..


Među mojim najdražim glatkić zdjelicama su dvije prikazane na fotografijama, čokoladno-bananasta i avokado-jagodna.

U prvoj su jedna banana, 3 žlice heljdinih pahuljica, 1 žlica psyllium ljuskica, jedna žlica chia sjemenki, mlijeko od kokosa i malo kokosa chije na vrhu.


U drugoj su pomiješani Hass avokado, 5-6 jagoda, malo bademovog mlijeka, nekoliko indijskih oraščića, stevija, vanilija u prahu, chia i sjemenke suncokreta na vrhu. 


Kako biste i sami mogli uživati u ovakvom ukusnom i zdravom doručku, uskoro vam pripremam  darivanje, a detalji će biti objavljeni na mom Instagramu! :)


Nema komentara :

Objavi komentar