srijeda, 17. veljače 2016.

KAFKA NA COFFEE&CHOCOFESTU



I ove je godine sredina veljače u Zagrebu mirisala na kavu i čokoladu. Tvornica događaja nam je već petu godinu darovala  Zagreb Coffee&Chocofest i hvala im na tome. S najviše sudionika do sada, radionicama, prezentacijama, predstavljanjem noviteta i naravno obiljem vrhunske kave i čokolade festival je obradovao Zagrepčane i mnogobrojne goste.


Jedozovni duo je i ove godine bio djelić mozaika i predstavio slasticu festivala – Kafku, kolač starinskog štiha i snažnog karaktera. Naš Kafka je sjećanje na kaundka salone, popodnevne sjedeljke uz kavu i kolač, miris bečkih i praških kavana i pivnica, Kafkinu literaturu te  Prag i Beč Kafkina doba.
Na mnogobrojne molbe posjetitelja festivala i naših čitatelja donosimo recept i nadamo se da ćete uživati.


Pripremite:

za tijesto:

250ml crnog piva (izaberite neko tamno, sladno pivo, bogate arome i slatkog okusa)
250g maslaca
80g nezaslađenog kakao praha
300g šećera
140ml kiselog vrhnja
4 jaja
malo soli
1 mahunu vanilije
250g mekog brašna
2 i pol žličice sode bikarbone 


za preljev:

50ml nezaslađene jake crne kave (više puta je procijedite kroz gusto cjedilo ili gazu)
4 žlice konjaka


Zagrijte pivo na laganoj vatri (ne smije se prejako zagrijati) i u njemu otopite maslac narezan na komadiće. Dodajte jednu po jednu žlicu šećera izmiješanog s kakao prahom. Miješajte da se šećer otopi.
U kiselom vrhnju pjenjačom istucite jaja s malo soli (nemojte koristiti električni mikser). Ostružite sadržaj mahune vanilije pa umiješajte u smjesu piva i šećera, umiješajte vrhnje i jaja. Prosijte brašno sa sodom bikarbonom pa žlicu po žlicu umiješajte u smjesu s pivom. 
Četvrtasti kalup, dimenzija oko 35x21 obložite papirom za pečenje i ulijte tijesto. Smjesa će biti vrlo rijetka, ali ne bojte se - takva treba biti.
Pecite na 175 stupnjeva 45 minuta. Provjerite drvenim štapićem je li pečeno.


Hladite oko pola sata u plehu prije nego kolač izvadite na rešetku. Ako vam se tijesto malo diglo ili imate pukotine - odrežite tanki sloj da se površina izravna. 
Kad je posve hladan, orežite "skrajce" oko 3cm sa svake strane. Nemojte ih baciti, jako su ukusni uz kavu.
Za preljev zagrijte kavu i konjak, pazite da ne bude jako vruće. Kolač smjestite na podlogu na kojoj ćete ga poslužiti pa prelijte s toplim preljevom lagano žlicu po žlicu. 


za kremu od badema:

200 blanširanih mljevenih badema
4 žlice konjaka
4 žlice šećera
100g maslaca


Zagrijavajte na laganoj vatri šećer i konjak, da se šećer otopi. Dodajte na komadiće narezan maslac pa umiješajte bademe. Premažite tijesto. 


 za čokoladnu kremu:

4 žlice vrhunske mljevene kave
1 dl vode
1 žlicu šećera
400g čokolade s najmanje 60% kakao mase
300ml mliječnog slatkog vrhnja


Skuhajte kavu. Zagrijte kavu pa dodajte šećer, miješajte da se zagrije pa zalijte vrelom vodom. Pustite da se malo ohladi pa procijedite kroz gusto cjedilo ili gazu da posve uklonite talog. Kuhajte na laganoj vatri, da se reducira na pola. 



Zagrijte slatko vrhnje, pazite da ne zakuha pa umiješajte usitnjenu čokoladu. Maknite s vatre i miješajte da se otopi. Ostavite da se hladi, povremeno promiješajte pa dodajte kavu.
Ostavite da ganache posve ohladi i očvrsne pa nanesite u kapljama na sloj od badema.









 

Nema komentara :

Objavi komentar