srijeda, 10. veljače 2016.

Jaffa torta



Ova torta nastala je u želji da napravim nešto bezglutensko, a da okusom podsjeća na Jaffu, poznatu i omiljenu na našim prostorima. Iskombinirala sam nekoliko recepata i napravila mirror glaze, no vi možete napraviti klasičnu čokoladnu glazuru.

Izvadite tortu iz hladnjaka ranije, sat-dva prije posluživanja, da krema omekša i okusi se prožmu.


Pripremite, za kalup od 22cm:

6 jaja
125g šećera (upotrijebila sam kokosov, ali vi možete i neki drugi, po želji)
200g prženih lješnjaka
3 reda ribane tamne čokolade (60g)
2 neprskane naranče
pola žličice praška za pecivo


za kremu:

sok jedne naranče
150g tamne čokolade
120g maslaca


Tucite jaja sa šećerom, dok ne dobijete pjenastu smjesu i ne istučete sav šećer. Neprskane naranče narežite s korom na manje komade i zatim u blenderu usitnite u kašu. Pomiješajte naranče, mljevene lješnjake i ribanu čokoladu, dodajte prašak za pecivo. Na kraju umiješajte jaja. Izlijte u kalup za tortu obložen papirom za pečenje.
Pecite 40min na 180C.

Izvadite biskvit iz pećnice. Ostavite u kalupu 10ak minuta, zatim odvojite od papira i kalupa i stavite na rešetku. Kada se skroz ohladi, prerežite po sredini, da dobijete dvije jednake kore. 

Sok jedne naranče stavite na laganu vatru. U njemu otopite tamnu čokoladu i u toplo umiješajte maslac narezan na listiće. Izjednačite i ostavite da se malo ohladi. Ako želite, u kremu možete dodati liker od naranče.


Ostavite jednu biskvitnu koru na rešetki, a oko kore stegnite obruč od kalupa. Možete unutar kalupa staviti papir za pečenje, da kasnije lakše odvojite tortu od kalupa. Meni rešetka uvijek stoji iznad tepsije za pečenje obložene papirom za pečenje, tako da kasnije sva glazura curi po toj tepsiji.

Namažite donju koru kremom, poklopite drugim biskvitom i ohladite. Kada se torta stegne uklonite obruč i prelijte je *glazurom po želji.
Možete napraviti i jednu i pol kremu pa onda kremom "čupavo" premazati tortu izvana - ponekad ovaj kolač radim i na taj način.







*Ovaj put sam umjesto klasične glazure radila mirror glaze, tako da sam jednu žličicu mljevene želatine natopila u 50ml hladne vode. Sa strane sam pomiješala 100ml slatkog vrhnja i 50ml vode i stavila na laganu vatru sa 75g šećera. Kad se šećer otopio dodala sam 50g nasjeckane čokolade i 50g prosijanog kakao praha. Miješala sam da se izjednači, a zatim dodala nabubrenu želatinu. Kad se želatina otopila i smjesa ujednačila, stavila sam glazuru sa strane, da se malo ohladi.

Glazuru zatim lagano lijevajte po torti i spatulom ravnomjerno širite, tako da višak curi u tepsiju ispod rešetke. Kad se glazura stegne, tortu stavite na stalak ili pladanj i poslužite.







Broj komentara: 7 :

  1. Mnogo mi se dopada ovaj kolač!

    OdgovoriIzbriši
  2. Za koliki kalup je ovaj recept? :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Iva, piše u receptu. Pripremite, za kalup od 22cm. :))

      (Maja)

      Izbriši
    2. Je, trazila sam prije, nisam vidjela.. Sad vidim ;) hvala :)

      Izbriši
    3. Ma nema na čemu. :)) Gotovo uvijek tu piše, odmah na početku. Boldat ću da se više ističe.:))


      Maja)

      Izbriši
    4. Zvuči i zgleda odlično! Planirala sam napraviti cheescake (koji obožavam u svim komb ), ali mi je sada ova "upala" u oko. Jedino što trebam povećati količinu jer nemam tako mali kalup :)

      Izbriši