nedjelja, 14. veljače 2016.

Čokoladna čili torta



Svi koji me prate, znaju da volim ljuto. Jako ljuto. Radi toga sam dodala čili u kremu, ali ako vama ne odgovara, izostavite ili dodajte neki liker ili drugi začin po želji.


Pripremite, za kalup od 24cm:

150g kvalitetne tamne čokolade
80g maslaca + malo maslaca za premazivanje kalupa
2 dl vode
200g šećera
2 dl jogurta
2 jaja
250g glatkog brašna + malo brašno za posipavanje kalupa
1 i pol žličicu sode bikarbone
1 žličicu praška za pecivo
prstohvat soli
prstohvat vanilije u prahu ili ekstrakt vanilije


za ganache:

200ml slatkog vrhnja
200ml kvalitetne tamne čokolade
prstohvat mljevene čili papričice


U posudi debljeg dna pomiješajte šećer i vodu, natrganu čokoladu i maslac. Stavite na laganu vatru i miješajte da se otopi pa stavite sa strane, da se malo ohladi.


 U drugoj posudi pomiješajte prosijano brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i prstohvat soli.

Promiješajte čokoladnu smjesu, u nju dodajte istučena jaja pa jogurt. Zatim postupno dodavajte brašno i na kraju vaniliju. Izjednačite smjesu, ulijte u dobro namašćen i pobrašnjen kalup.

Smjesa je relativno tekuća pa ako vam stranice kalupa ne prianjaju čvrsto uz dno, radije u kalup stavite papir za pečenje kako smjesa ne bi curila van.


Pecite 35min na 190C. Ostavite 15ak minuta u kalupu pa pažljivo izvadite i ostavite da se ohladi.

Dok se kolač peče i zatim hladi, pripremite ganache kremu. Zagrijte slatko vrhnje, ali ne do vrenja. Prelijte po natrganoj čokoladi i promiješajte. Dodajte prstohvat mljevene čili papričice. Ako niste stavljali čili u čokoladne kreme, radije dodajte malo pa povećavajte količinu nakon kušanja.

Kad se krema malo ohladi, kratko je istucite mikserom, da dobije zraka i da nalikuje na mousse. Tortu premažite kremom i stavite u hladnjak na sat vremena.



Tortu možete i prerezati po sredini pa nafilati kremom i zatim premazati cijeli kolač, ali u tom slučaju ganache kremu napravite od 300ml slatkog vrhnja i 300g čokolade.






Nema komentara :

Objavi komentar