srijeda, 25. studenoga 2015.

Mekani proštenjski medenjaci


Maja prema receptu našeg dragog prijatelja Solara


Na proštenjima su se često mogli kupiti, ovakvi, mekani medenjaci preliveni bijelom glazurom. Meni su ih, kao i našem dragom frendu roditelji donosili s Marije Bistrice i zato me jako razveselio njegov recept, po kojem otad redovito pečem medenjake.

Pripremite:

200g meda (Trenton med od limuna)
250g šećera
4 žlice svinjske masti (ili maslaca)
1dl vode
4 žumanjka
2dl mlijeka
20g amonijaka za medenjake (možete ga kupiti u Lidlu ili ljekarnama)
1 prašak za pecivo
800g glatkog brašna
2 žlice začina za medenjake (cimet, đumbir, klinčić, kardamom, anis..)


Otopite mast i dodajte joj med, šećer i vodu. Miješajte na laganoj vatri da se šećer otopi. Ohladite pa u hladno dodajte 4 žumanjka.


U drugoj posudi pomiješajte amonijak i prašak za pecivo pa dodajte 2 dl toplog mlijeka. Smjesa će se zapjeniti i oslobađati neugodan miris, ali nemojte brinuti jer nakon pečenja taj miris iščezne.

Pomiješajte dvije tekuće smjese i zatim ih prelijte po mješavini brašna i začina. Zamijesite glatko tijesto i ostavite pokriveno na toplom do jutra.


Od smjese trgajte komade tijesta pa oblikujte kuglice veličine Rafaela. Slažite jednu pored druge na tepsiju pokrivenu papirom za pečenje. Pripazite da između kuglica bude veći razmak jer tijekom pečenja jako narastu. Nakon pečenja poprimit će oblik kao na fotografijama. Pecite 8-10min na 180C.

Ako želite, možete tijesto razvaljati pa izrezivati oblike kalupima, ali budući da tijesto dosta raste rijekom pečenja, dosta se naruši oblik koji ste u početku imali.


Medenjake ukrasite glazurom, čokoladom, ukrasnim kuglicama... Ja sam ih ukrašavala royal icingom.







4 komentara :

  1. ovo zvuči fino. :)

    mogu li se medenjaci ispeći unaprijed? koliko bi izdržali u kutiji?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! <3
      Ja sam ih uvijek pekla par dana ranije pa držala u kutiji. Ostali su mekši, ali ne jako mekani kao prvi dan kad su ispečeni. Ipak su i dalje mekši od većine drugih medenjaka. :)

      (Maja)

      Izbriši
  2. Mora li ići mast? Maslac kao alternativa?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Martina, tek mi je sad prikazalo Vaš upit! Ispričavam se radi toga. Može se staviti maslac! :)

      (Maja)

      Izbriši