ponedjeljak, 5. listopada 2015.

Patlidžani s preljevom od mlaćenice i grčkog jogurta


Maja u suradnji s Fitness.com.hr
prema receptu iz Ottolenghijeve kuharice Plenty
Pripremite:

2 velika, dugačka patlidžana
nekoliko žlica maslinova ulja
svježe mljeveni papar
malo himalajske soli
1 nar
1 žličicu za'atar začina ili drugog po želji
nekoliko grančica svježeg timijana

za umak:

9 žlica mlaćenice
pola šalice grčkog jogurta
1 i pol žlicu maslinova ulja
1 režanj češnjaka
prstohvat soli


Zagrijte pećnicu na 200C. Patlidžane operite, prerežite po dužini. Oštrim nožićem zarežite 3-4 paralelna reza, duboko, ali ne skroz do kraja, da ne prerežete kožu patlidžana. Zarežite još nekoliko rezova pod kutem od 45 stupnjeva.


Stavite patlidžane u tepsiju, tako da su okrenuti prerezanom stranom prema gore. Premažite ih maslinovim uljem, obilno, da se upije u razrezano meso patlidžana. Posolite, popaprite. Možete posipati s malo timijana. Pecite 30ak minuta, dok patlidžani ne omekšaju i ne pozlate. Izvadite iz pećnice i ohladite.


Dok su patlidžani u pećnici, pripremite preljev i očistite nar. Mlaćenicu možete pripremiti tako da u 1 i pol dl mlijeka stavite dvije žličice bijelog octa ili limunovog soka. Promiješajte, ostavite da stoji, dok se ne zgusne. Zatim pomiješajte s grčkim jogurtom, dodajte sol, zgnječeni češnjak. Prelijte patlidžane, posipajte za'atarom ili začinima po želji (kurkuma, chili, papar...)


Ukrasite s grančicama timijana i narom, pokapajte s malo maslinova ulja.




Nema komentara :

Objavi komentar