utorak, 20. listopada 2015.

Chili con carne tortille (burrito)



Chili con carne jedno je od jela oko kojih su se desetljećima vodile burne rasprave. Naime, u originalni chili con carne nije se stavljao grah, niti rajčice, a čak i danas na raznim natjecanjima u kuhanju chili con carnea puritanci ne dozovljavaju dodavanje tih namirnica. Grah i rajčice kuhari su počeli dodavati početkom 20.st., a s vremenom su se pojavile i varijante s kukuruzom, mahunama, bijeli chili, chili verde, vegetarijanski chili..

Pripremite:

2 glavice luka
2 režnja češnjaka
1 crvenu chili papričicu
1 običnu papričicu
maslinovo ulje
500g mljevene junetine
2 žličicu kumina
2 žličice mljevene crvene paprike
1 žličicu suhog origana
3 rajčice
400g pirea od rajčice (tetrapak ili konzerva ako nemate domaći)
400g crvenog graha
sol
papar
malu konzervu kukuruza
(možete dodati i dvije mrkve i 150g zelenih mahuna)


Luk i češnjak nasjeckajte na sitno i prodinstajte na zagrijanom ulju, na srednje jakoj vatri. Kad omekšaju, dodajte narezanu chili i običnu papričicu, kumin, mljevenu papriku.  Dobro promiješajte i ostavite par minuta, da se okusi prožmu.
Dodajte mljeveno meso i razdvojite ga vilicom, dinstajte da posmeđi.


Kad svo meso poprimi smeđu boju i vidite da više nema rozih dijelova, dodajte nasjeckanu rajčicu, pire od rajčice, origano i ostavite da krčka 30ak minuta na laganoj vatri. Posolite, popaprite pa kušajte. Ako vam se učini kiselkasto, dodajte žličicu šećera. Umiješajte ocijeđeni grah i kukuruz iz konzerve. Po potrebi još začinite. Ugasite i ostavite poklopljeno 10ak minuta.

Ako želite malo drukčiji okus, pred kraj kuhanja dodajte 2 kockice tamne čokolade.


Bijeli umak pripremite od kiselog vrhnja i grčkog ili običnog kremastog jogurta (2dl+2dl), dodajte nasjeckani vlasac ili neko drugo začinsko bilje po želji.

Chili poslužite s tortillama, uz rižu ili kukuruzni kruh. Tortille možete kupiti ili napraviti sami prema našem receptu - link.
Na svaku tortillu stavite nadjev, prelijte s malo bijelog umaka i zamotajte. Možete ih i sve zamotati, poslagati u tepsiju, posipati sirom i kratko zapeći.







Nema komentara :

Objavi komentar