srijeda, 9. rujna 2015.

Integralne (veganske) rolice s jabukama, orasima i karamel preljevom od datulja



Maja za gostovanje na blogu Make it healthy


Pripremite, za 12 rolica:

500g integralnog brašna
prstohvat soli
1 suhi kvasac
oko 2dl toplog biljnog mlijeka (ili kravljeg)
2-3 žlice smeđeg šećera
koricu jednog neprskanog limuna
oko 100g pirea od pečene butternut tikve
2 žlice kokosova ulja
100g oraha
1 veliku jabuku
žličicu i pol cimeta ili miješanih začina po želji (cimet, đumbir, klinčić, muškatni oraščić..)


Butternut tikvu ranije narežite na šnite, očistite od koštica i pecite 20ak minuta na 180C, dok ne omekša. Ogulite, zgnječite ili zblendajte u pire. Odvojite dio za ove rolice, a od ostatka pirea možete napraviti jednostavnu juhu ili salatu.

U velikoj posudi pomiješajte brašno, žlicu-dvije smeđeg šećera i prstohvat soli. Dodajte pire od tikve. Ako ne želite koristiti pire, upotrijebite maslac ili ulje.



Sa strane u manjoj posudici pomiješajte kvasac, žlicu šećera, žlicu brašna i ugrijano mlijeko. Pazite da mlijeko ne bude pretoplo jer će uništiti kvaščeve gljivice. Za 10ak minita, kada se kvasac digne, ulijte ga u brašno, dodajte limunovu koricu i zamijesite tijesto. Dobro ga izjednačite i prekrijte krpom pa ostavite da se diže barem sat vremena.
Posudu za pečenje premažite masnoćom ili obložite papirom za pečenje. 

Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini u oblik pravokutnika debljine 3-5mm, premažite ga s 2 žlice kokosova ulja ili maslaca. Posipajte začinima, nasjeckanim orasima i jabukama. Zamotajte u roladu pa narežite na 12 šnita/rolica. Okrenite ih i poslažite jednu do druge u posudu za pečenje. Ostavite rolice da se pokrivene dižu još pola sata pa ugrijte pećnicu na 180C.

 
Pecite rolice 30 minuta pa ih izvadite van i hladite 15ak minuta. Zatim ih premažite s malo ugrijanog pekmeza ili napravite karamel preljev od datulja.

Za karamel upotrijebite 20 očišćenih datulja. Namočite ih u dva decilitra tople vode i ostavite da malo omekšaju. Ocijedite ih i zblendajte u blenderu, u glatku pastu. Po potrebi još malo razrijedite toplom vodom u kojoj su se namakale, a ako volite kremastiji preljev dodajte i dvije žlice kokosova ulja. 
Karamel možete i aromatizirati po želji, tako da dodate malo vanilije, cimeta ili neki drugi začin koji volite.






  

Nema komentara :

Objavi komentar