nedjelja, 28. lipnja 2015.

Tiramisu



Iako u Italiji često rade tiramisu sa svježim, sirovim jajima, u mnogima je danas strah od salmonele ipak jači. Radi toga se pripremaju ovakve varijante kreme, koja se tuče na pari (zabaglione). Ako vam je svejedno, tucite sirove žumanjke sa šećerom dok ne posvijetle pa dodajte mascarpone i na kraju u kremu umiješajte snijeg od bjelanjaka umjesto tučenog slatkog vrhnja.

Pripremite, za posudu 30x20cm:

4 žumanjka
100g šećera
100ml Marsale, ali možete upotrijebiti i Porto ili Madeiru
450g mascarponea
350ml slatkog vrhnja
paket piškota (40ak komada)
2 žlice kakao praha


Skuhajte otprilike 3 i pol decilitra jake kave. U toploj kavi rastopite dvije žlice šećera. (Umjesto dijela kave možete staviti liker od kave ili rum.) Ostavite sa strane i ohladite na sobnu temperaturu.

Stavite žumanjke u posudu na pari i tucite da postanu prozračna i pjenasta. Pripazite da posuda s jajima nije uronjena u vodu ispod. Dodajte šećer i Marsalu pa tucite dok se krema ne zgusne, otprilike 10ak minuta. Maknite s pare i ohladite.


U drugoj posudi izmiksajte mascarpone, da bude posve kremast. Ulijte kuhane žumanjke i preklapajte kremu spatulom, da se svi sastojci prožmu
Istucite slatko vrhnje u šlag i lagano pomiješajte s kremom.


Piškote jednu po jednu namačite u kavu s obje strane. Slažite ih na dno tepsije, da pokriju cijelu površinu. Prekrijte s pola kreme pa opet poslažite namočene piškote. Preko njih nanesite kremu,  i hladite 4-5 sati u hladnjaku. Posipajte kakaom u prahu i poslužite.




Nema komentara :

Objavi komentar