utorak, 30. lipnja 2015.

Mongolska junetina



Iako se naziva mongolska, ova junetina nema veze s Mongolijom. Naziv je dobila radi sličnosti pripreme s mongolskim roštiljem, koji je smišljen na Tajvanu i opet nema veze s Mongolijom, a zapravo niti s klasičnim roštiljem jer se meso i povrće pripremaju na velikim pločama, na jako visokoj temperaturi od 300tinjak stupnjeva. Jelo je popularizirao poznati lanac restorana P.F.Chang i otad je dio uobičajene ponude većine američko-azijskih restorana i azijskih restorana u Europi.

Pripremite:

600g junetine
otprilike četvrtinu šalice gustina
pola šalice soja sosa 
pola šalice vode
2 žlice ulja
2-3 žlice smeđeg šećera
2-3 režnja češnjaka
komadić đumbira veličine 2 cm
nekoliko stabljika mladog luka ili poriluka
1-2 mrkve
2 zelene paprike
1 chili papričicu


Ugrijte ulje u woku ili većoj tavi. Dodajte nasjeckani češnjak i đumbir. Pirjajte pola minute da se oslobode arome i pripazite da češnjak ne posmeđi. Dodajte smeđi šećer, vodu i soja sos. Miješajte i ostavite par minuta da se umak malo reducira. 


Sa strane pomiješajte meso narezano na trakice i gustin, tako da se svo meso obloži gustinom. Ostavite 10ak minuta da stoji, zatim prepecite par minuta na visokoj temperaturi u drugoj tavi i u dubljem ulju, da se zahrskavi i dobije zlatno-smeđu boju. Meso izvadite šupljikavom žlicom na ubrus i odlijte višak ulja. 
U tavu vratite meso, dodajte povrće narezano na trakice i podlijte ranije pripremljenim umakom. Pirjajte par minuta, da povrće ostane al dente.

Poslužite uz rižu.






Nema komentara :

Objavi komentar